Muovikuusia ja kuolleita läheisiä - arvioimme suomalaispoppareiden modernit joululaulut
Perinteisten joululaulujen rinnalle joulujen soittolistoille on viime vuosina noussut myös täysin uusia kappaleita. Myös Suomessa popparit ovat intoutuneet esittämään ihka uusia joulubiisejä sen lisäksi, että he vain tulkitsisivat vanhoja kappaleita uusiksi. Tänä vuonna joulun alla uusia joululauluja ovat julkaisseet esimerkiksi Suvi Teräsniska ja Ida Paul & Kalle Lindroth.
Voice.fi:n musiikkitoimittaja Iiro Myllymäki arvioi suomalaisia pop-joululauluja muutaman viime vuoden säteellä. Onnistuvatko kappaleet nostattamaan joulutunnelmaa vai tekeekö mieli palata luukuttamaan vanhaa kunnon Last Christmasia?
Suvi Teräsniska - Tämä maailma tarvitsee rakkautta
Suomalaiset tekevät monesti pilaa perinteisten joululaulujemme ankeudesta, ja tottahan se on. Jeesus-lapsi hukkuu hankeen, kuollut veli saapuu varpusena tervehtimään siskoaan ja tonttu kärsii sekä eksistentiaalisesta kriisistä että unettomuudesta. Niin, ja mummo on yksin mökissään kaamoksen keskellä. Suvi Teräsniskan Hei mummo on muodostunut jo jouluklassikoksi, joka erinomaisesti puoltaa paikkaansa surumielisten joululaulujen joukossa.
Suvi Teräsniska on nyt julkaissut uuden joulukappaleen Tämä maailma tarvitsee rakkautta. Kappaleen ovat kirjoittaneet Lauri Tähkä ja Timo Kiiskinen, joiden yhteistyön tuloksena on syntynyt muun muassa huhtikuussa julkaistu massiivisen artistikatraan esittämä hyväntekeväisyyskappale Uuden edessä. Samanlainen maailmoja syleilevä tunnelma on myös Tämä maailma tarvitsee rakkautta -kappaleessa. Siinä joulu rinnastetaan rakkauteen, jolla on voima parantaa maailmaa. Toiveikkuuden hopeareunuksella on kuitenkin kappaleessa suomalaisille soveltuva musta reunus - jos aseet saadaan vaikenemaan ja kaikille lapsille ruokaa, joulu muuttuukin tarpeettomaksi.
Joulun melankolisuus ei toki ole väistämättä huono asia. Joulunviettoon rauhoittuminen on kaiken ennakkohössötyksen jälkeen juuri sitä, mitä tarvitaan, ja siinä hetkessä Suvi Teräsniska on täydellinen tunteiden tulkki. Uuden joulukappaleen harrasta tunnelmaa nostattaa Turun filharmoninen orkesteri.
Ida Paul & Kalle Lindroth - Sininen joulu
Ida Paulin ja Kalle Lindrothin juuri julkaistu joulukappale Sininen joulu on tehty kaupallisessa yhteistyössä Fazerin kanssa, minkä kuulee helposti. Heti kappaleen avaava pianomelodia on tuttu Fazerin mainoksista yli 40 vuoden ajalta, ja Sininen hetki -kappaleen melodiaa toistetaan vielä erottuvammin joululaulun c-osassa. Ja sinisyyttä kappaleesta kyllä löytyy. Kertosäkeessä rimmataan sana ”siniseen” sanan ”siniseen” kanssa, mikä on joko osoitus biisintekijöiden laiskuudesta tai Fazerin brändäyksen aggressiivisuudesta.
Kaupalliset lähtökohdat eivät toki ole este kappaleen laadulle. Onhan jouluklassikko Tule joulu kultainenkin lähtöisin alun perin Sokoksen mainoksesta. Sininen joulu on luultavasti hieman liian pop noustakseen jouluklassikon asemaan, mutta yhden joulun millenniaalitunnelmointina kappale ajaa hyvin asiansa.
Saara Aalto - Koska et oo täällä enää
Saara Aallon melankolinen joululaulu löytyy naisen viime vuonna julkaistulta Fairytale: Joulun taikaa -albumilta, ja Aalto on kirjoittanut kappaleen yhdessä vaimonsa Meri Aallon kanssa. Kansainvälisille markkinoille kappaleesta on julkaistu myös englanninkielinen versio. Siihen nähden, että kappaleen on kirjoittanut aurinkoisesta elämänasenteestaan tunnettu pariskunta, laulu on yllättävän kaihoisa ja suorastaan surullinen. Saara Aalto on kertonut, että kappaleen sanoja inspiroi se, että Meri on menettänyt nuorena monta ystäväänsä. Kappaleessa mietitään, millaista joulunvietto on ilman jotakuta läheistä, jonka kanssa joulut on tottunut viettämään.
Laulu onnistuu vangitsemaan sen kaihoisan tunnelman, mikä sanoissa on. Suomen kieli taipuu hyvin Saara Aallon suuhun, josta on totuttu kuulemaan melkein ainoastaan englanninkielistä laulantaa. Kappale on täydellistä kuultavaa joulun rauhallisempiin hetkiin ja asettuu hienosti surumielisten suomalaisten joululaulujen perinteeseen. Melodia on hienompi kuin mikään naisen aiemmalla Wild Wild Wonderland -levyllä.
Haloo Helsinki ja Cantores Minores - Joulun kanssas jaan
Haloo Helsinki -yhtyeen vuonna 2017 julkaistu joululaulu ammentaa samasta melankoliasta kuin Saara Aallon, mutta mukana on enemmän perinteisistä joululauluista muistuttavia elementtejä: kulkusten helinää, kuorolaulua ja kellojen kilkatusta. Myös Joulun kanssas jaan -kappaleen sanat kertovat ikävästä ja menehtyneiden ihmisten muistamisesta. Lyriikat ovat todella tunnistettavaa Elli Haloota. Sanoista löytyy joulun kulutuskeskeisyyden kritiikkiä, humaaneja arvoja ja halua ymmärtää syvemmin elämän tarkoitusta. Tänä vuonna sanoitukset kouraisevat erityisen syvältä, sillä joulua ei päästä jakamaan niin monen kanssa kuin haluaisimme.
Kappale on ilahduttavan lähellä Haloo Helsingin muuta tuotantoa, vaikka joulumausteet ovatkin vahvat. Näin syntyy olo, että kappale on tehty bändin ehdoilla eikä pelkässä halvassa rahastusmielessä. Ellin vereslihainen tulkinta nostaa muutenkin eeppisiin mittasuhteisiin kasvavan kappaleen vielä seuraavalle tasolle. Täydellistä joulumusiikkia.
Jenni Vartiainen - Tule meille jouluksi
Myös Jenni Vartiaisen joululaulussa joulu on aikaa huomioida vähempiosaisia. Siinä missä Haloo Helsingin kappaleen yhteiskuntakritiikki verhoiltiin uskottavaan pakettiin, Jenni Vartiaisen kädenojennus syrjäytyneille tuntuu ainoastaan päälleliimatulta. Nainen tarjoaa joulunviettoseuraa suvun joulupöydästä pois potkitulle, elämän murjomalle yksilölle. Muuten melko maalailevassa lyriikassa muovikuusen koristelun maininta särähtää korvaan ikävästi. Jenni Vartiaisen savuinen ääni kuitenkin sopii lievästi jazzahtavan joululaulun laulamiseen täydellisesti, joten toivoa sopii, että joskus nainen onnistuu kirjoittamaan aidosti koskettavan joulukappaleen.
Kappale löytyi vuoden 2013 Terra-albumilta. Onneksi tänä striimauksen aikana tällaisia kuriositeettibiisejä ei tarvitse enää asettaa sekoittamaan albumikokonaisuutta, vaan joulukappaleet voi vain julkaista erillisenä sinkkuna - tai rehellisen joululevyn osana.
Lue myös: Joulupukki ottaa Lapissa vastaan tuhansia turisteja - lue, kuinka turvallisuudesta huolehditaan
Lue myös: Pojan joululahjatoive sai isän kyyneliin - todistaa sen, että materiaali ei ole tärkeintä
Jutun ensimmäinen versio on julkaistu joulukuussa 2019.