Australian euroviisuedustaja heräsi aiemmin joka aamu vihaten itseään - "Perheeni rukoili, että minut korjattaisiin"
Australian tämän vuoden euroviisuedustaja Sheldon Riley, 23, on kääntänyt monet vaikeutensa voitoksi ja yrittää nyt kääntää ne myös euroviisuvoitoksi. Rileyn kilpailukappale Not the Same on erittäin henkilökohtainen kuvaus hänen kokemistaan ongelmista oman itsensä hyväksymisen kanssa. Voice.fi pääsi tapaamaan Rileyn Italian Torinossa juuri euroviisuviikon kynnyksellä ja kysymään, mistä kappaleessa on kyse ja mitä Euroviisut miehelle merkitsee. Koko haastattelun voit kuunnella alta tai Podplaysta.
Riley on kokenut aina olevansa erilainen kuin muut. Hänellä diagnosoitiin Aspergerin oireyhtymä kuusivuotiaana, ja hän kasvoi hyvin uskonnollisessa perheessä. 15-vuotiaana hän tuli ulos kaapista homoseksuaalina. Erilaisuutta juhlistava Eurovision laulukilpailu on ollut nuorelle miehelle äärimmäisen tärkeä asia jo pitkään. Erityisen mullistavaa hänelle oli nähdä parrakkaan drag queenin Conchita Wurstin voitokas esitys Rise Like a Phoenix vuonna 2014. Se muutti hänen elämänsä.
- Hän oli kaikkea, mitä minun ei ollut lupa nähdä. Hän oli kaikkea, mitä piiloteltiin minulta. Kun näin hänet, tunsin oloni voimakkaaksi ja tunsin, että voisin tehdä mitä vain, Riley sanoo.
Aspergerin myötä Rileylle oli toisteltu, mitä kaikkea hän ei pystyisi elämässään tekemään. Asperger on autismikirjoon kuuluva kehityksellinen häiriö, johon kuuluu ongelmia sosiaalisessa vuorovaikutuksessa, verbaalisessa ja nonverbaalisessa kommunikaatiossa ja monesti myös motorisissa kyvyissä. Rileyn perhe ei halunnut hyväksyä lastaan sellaisena kuin hän on.
- He rukoilivat, että minut korjattaisiin ja voisin olla normaali ja kuin muutkin lapset. En halunnut olla taakka perheelleni. Vasta 14- tai 15-vuotiaana tajusin, etten voi korjata jotain, mikä ei ole rikki eikä minussa ole mitään vikaa.
Tästä tajuamisesta Not the Same -kappale on syntynyt. Biisi on lähtöisin Rileyn nuorena kirjoittamasta Facebook-päivityksestä.
”Valo loistaa kirkkaasti niiden läpi, jotka ovat menneet rikki sisältä. En ole samanlainen kuin muut, ja se on täysin okei”, päivityksessä luki.
Muutama vuosi päivityksen kirjoittamisen jälkeen Riley löysi sen uudelleen ja päätti tehdä siitä kappaleen. Nyt se on laulu, jolla Riley edustaa maataan Euroviisuissa. Riley päästää upean äänensä valloilleen Euroviisujen toisessa semifinaalissa torstaina, eli samassa karsinnassa, jossa myös Suomi kamppailee finaalipaikasta.
Vihasi itseään pitkään
Rileyn matka itsensä hyväksymiseen on ollut pitkä. Nykyisellään hän kokee, että Aspergerin oireyhtymä on mahdollistanut hänen luovuutensa ja tiiviin keskittymisen asioihin, mutta pitkään hän suorastaan vihasi itseään.
- Heräsin joka aamu vihaten itseäni. Olin vihainen itselleni siitä, että tein vääriä asioita tai sanoin vääriä asioita. Lopulta ajattelin, etten voi jatkuvasti vihastua itselleni näistä asioista. En voi muuttaa itsessäni neurologisia asioita enkä sitä, että kuulun HLBT-yhteisöön.
Riley ei kuitenkaan halua uskotella, että nyt kaikki on täydellisesti ja hän on täysin hyväksynyt itsensä. Edelleen hän kokee joutuvansa jatkuvasti miettimään sanomisiaan Aspergerin takia ja ulkonäönkin suhteen hän potee epävarmuuksia.
- Katson edelleen joka päivä peiliin ja huomaan asioita, joita minun pitää parantaa. Se on uuvuttavaa, mutta olen vain ihminen, Riley sanoo.
Haastattelua tehtäessä Sheldon Riley ei ollut vielä päässyt tapaamaan henkilökohtaisesti Suomen edustajaa The Rasmusta. Hän sanoo pitävänsä The Rasmuksen viisuesityksestä. Hän äityy kehumaan Suomen euroviisuesityksiä yleisellä tasolla eikä kuulosta siltä, että puhuisi vain lämpimikseen.
- Teillä on aina mahtavia esityksiä. Rakastamme teitä Australiassa. Odotamme aina jotain hullua Suomelta. Suomi sopii hyvin siihen, millaisena Australia näkee Euroviisut. Emme pidä kilpailua erityisen coolina, vaan hulluna sirkuksena, Riley avaa.
Sheldon Riley kertoo haastattelussa myös muun muassa, miksi sonnustautuu esiintyessään maskeihin. Koko haastattelun voit kuunnella artikkelin alusta tai Podplaysta. Muiden maiden euroviisuedustajien haastatteluita puolestaan pääset kuuntelemaan alta. Haastateltavina turkoosin maton avajaisissa olivat Ukrainan, Kreikan, Israelin, Montenegron, Latvian ja Espanjan edustajat.
Lue myös: Euroviisulavan piinalliset tekniset ongelmat iskivät myös The Rasmukseen - ”Turha jäädä itkemään"
Lähteet: SBS, Mielenterveystalo