Kuva: Kiril Juha Kainulainen

Joel Hokka mietti jopa kiertueen keskeyttämistä pahan unettomuuden vuoksi: "Siinä murtuu kuka tahansa"

09.10.2024 09:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Myös läheiset ovat olleet huolissaan Blind Channel -muusikoiden työtahdista.

Oululaislähtöinen Blind Channel –yhtye jää määrittelemättömän mittaiselle tauolle tämän vuoden keikkojen jälkeen. Yhtye kertoi asiasta maanantaina 7. lokakuuta.   

Yhtyeen viime vuodet ovat olleet kiireisiä. Vuonna 2021 yhtye voitti Uuden Musiikin Kilpailun ja edusti Suomea Euroviisuissa sijoittuen kuudenneksi. Sittemmin bändi on tehnyt kolmen vuoden aikana lähes 300 keikkaa ympäri maailmaa ja julkaisseet siinä samalla kaksi studioalbumia. Nyt on kuitenkin aika palata parrasvaloista hetkeksi varjoihin.

Yhtyeen laulajan Niko Moilasen, 29, mukaan taukoon vaikuttavat sekä henkilökohtaiset että taiteelliset syyt.  

- Yksi syy on henkilökohtainen, eli meille on tapahtunut niin paljon tässä vuosien varrella, emmekä ole ehtineet prosessoida sitä. Olemme menneet sellaisessa putkessa. Hoksasimme, että tarvitaan aika proseissoida tätä kaikkea, muuten elämä menee ihan ohi. Toinen syy on taiteellinen: joku kysyi, että millainen teidän uusi levy tulee olemaan ja tajusimme, että emme tiedä. Tarvitsemme myös aikaa sille musan tekemiselle, Moilanen selittää. 

Moilanen kertoo, että kovasta työtahdista oli alkanut tulla runsaasti palautetta bändin ulkopuolelta, kuten levy-yhtiön ihmisiltä ja keikkahenkilökunnalta. Ehdotus tauosta tulikin alunperin levy-yhtiöltä, ja lopullinen päätös tauosta tehtiin kesän alussa.

Kun muusikot kävivät kalenteriaan läpi viime vuosien osalta levy-yhtiön ihmisten kanssa, alkoi bändin jäsenillekin kirkastua selkeämmin, kuinka kiireistä arkea he olivatkaan eläneet. Keikkojen lisäksi oli ollut lukuisia haastatteluja, musiikkivideoiden kuvauksia, biisinkirjoitusreissuja Los Angelesiin ja studiopäiviä. Keikkailu ulkomailla on tarkoittanut tietysti myös loputonta lentämistä, odottelua ja univajetta.

- Tässä suojellaan sitä, että toimintamme olisi pitkäkestoista ja jatkuvaa. Jos jatkaisimme tuolla tahdilla, että teemme 100 kansainvälistä keikkaa vuodessa, niin kyllä tämä bändi olisi jo ensi vuoden aikana hajonnut, yhtyeen laulaja ja kitaristi Joel Hokka, 31, sanoo.  

Yhtyeen jäsenet eivät vielä tiedä, milloin Blind Channel palaa takaisin julkisuuteen. (kuva: AOP)

Voit myös kuunnella koko haastattelun alta tai Podplaysta.

"Määrittelemättömän pitkä tauko" voi monen korvaan kuulostaa siltä, että yhtye on oikeasti lopettamassa kokonaan. Kyseessä eivät kuitenkaan ole hyvästit, mutta sitä Hokka ja Moilanen eivät vielä osaa sanoa, milloin paluu on ajankohtainen. 

- Rehellisesti, emme tiedä. Aika sitten näyttää, Moilanen sanoo. 

- Varmaan se on jotain puolen vuoden ja kahden vuoden väliltä, jos tässä pitäisi nopeasti veikata, Hokka toteaa. 

Pelottava, mutta oikea ratkaisu

Keikat ovat rytmittäneet bändin jäsenten arkea ja elämää jo vuosia, joten päätös tauosta myös pelotti. Yhtyeen jäsenten kesken tuntui kuitenkin löytyvän nopeasti yhteinen sävel tauon pitämisestä, eikä asiasta tarvinnut hirveästi vääntää.

- Niin pelottavaa kuin se onkin, se on paras ratkaisu, Moilanen sanoo. 

- Varsinkin viimeiset 3,5 vuotta tämä on ollut raskaan sarjan duunia, joka on vienyt kaiken elämän. Sellaisesta irtipäästäminen täysin on vitun pelottavaa. Aluksi tietenkin nielaisi ja mietti, että ei vittu, tähän on vain pakko suostua, mutta sitten kun sitä alkoi järkeillä ja pureksia, niin ymmärsi, että tämä on paras ratkaisu mitä voin henkilökohtaiselle terveydelleni ja ennen kaikkea bändin jatkuvuudelle tehdä, Hokka komppaa. 

Etenkin pidemmässä tauossa piilee aina se vaara, että yleisön kiinnostus lopahtaa comebackia odotellessa. Tätä he eivät kuitenkaan aio jäädä liikaa miettimään. 

- Toinen vaihtoehto on se, että jatkamme tätä samaa sykliä ja toistamme itseämme, kunnes meitä ei kiinnosta enää. Kyllä se on tälle bändille paljon vaarallisempi tie, Moilanen painottaa.

Yhtye nousi koko kansan tietoisuuteen hitillään Dark Side. (kuva: Promo / Christian Ripkens)

Tilaa uusille rutiineille 

Myös läheiset ovat ilmaisseet huolensa yhtyeen työtahdista. Hokka alkoi kärsimään pahoista uniongelmista heti UMK-voiton jälkeen, mistä myös hänen vanhempansa ovat olleet todella huolissaan. Kova työtahti ja jatkuva univaje kun eivät ole järin terveellinen yhdistelmä. 

- Heti seuraavalla viikolla en enää nukkunut, ja se on jatkunut tähän asti. Ovathan he olleet vitun huolissaan, että tuossa käy huonosti, hän kertoo.

Yle julkaisee 16.12. yhtyeestä viisiosaisen dokumenttisarjan, jonka jaksot paljastavat keikkaelämän ja levynteon ankaruuden. Dokumentin näkeminen oli Moilaselle ja Hokalle itselleenkin peiliin katsomisen paikka, ja vasta silloin he oikeasti ymmärsivät, kuinka väsyneitä he olivat olleet. Hokka kertoo väsymyksen purkautuneen toisinaan esimerkiksi kiertuehenkilökuntaan.

- Hävettää, ja en sellainen ihminen haluaisi olla kenellekään ulkopuoliselle, mutta sitten kun miettii millaisten fyysisten ja henkisten voimavarojen rajoilla on keikuttu, niin kyllä siinä murtuu kuka tahansa.

- Kaikilla meillä on ollut hetkemme, kun olemme flipanneet. Mulla varsinkin on ollut todella rajua unettomuuden kanssa. Välillä on käynyt mielessä, että joutuu keskeyttämään jonkun kiertueen, kun ei vain nuku, Hokka sanoo.

Hokka on kärsinyt pahasta unettomuudesta UMK:n jälkeen. (kuva: AOP)

Tauon aikana olisikin tarkoitus opetella taas nukkumaan ja syömään kunnolla sekä päästä kiinni ihan tavalliseen arkeen ilman jatkuvaa keikkarundia.  

- Tässä ei kuitenkaan ihan teinipoikia enää olla, niin kyllä jonkinlaisen sairauden saa itselleen, jos ei ala ottamaan itseään niskasta kiinni, Hokka sanoo.  

Musiikkia he eivät aio tauon aikana unohtaa, vaikka bändi vetäytyykin julkisesta toiminnasta. Tarkoituksena on tehdä uutta musiikkia ja kirjoittaa biisejä.

- Musasta ei varmasti pääse eroon, vaikka varjoihin ikään kuin tässä mennäänkin, Moilanen toteaa. 

Lue myös: Yle: Joel Hokka syö ainoastaan kahta ruokaa - "En suostu syömään mitään muuta"

Lue myös: Joel Hokka kertoo, kuinka hänen vanhempansa reagoivat Blind Channelin menestykseen

Lue myös: Blind Channel meinasi hajota muutama vuosi sitten - pohjakosketuksesta syntyi jättihitti

Kilpailut

Uusimmat