Toinen kausi Selviytyjät-podcastia meni juontajan ihon alle: "Kyllä siinä sai nieleskellä kyyneliä"
Toinen kausi toimittaja ja kirjailia Teemu Potapoffin Selviytyjät - Tarinoita elämästä -podcastia meni ensimmäistä kautta syvemmälle. Ensimmäisessä jaksossa esimerkiksi kuultiin Nyytin tarina siitä, miten hän on joutunut rankan hyväksikäytön ja ihmiskaupan uhriksi.
- Tämä on nyt kolmas kierros selviytymistarinoita. Ensin tuli kirja vuonna 2017, sitten ensimmäinen kausi ja nyt toinen. Ensimmäisellä kaudella oli niin sanottuja simppeleitä aiheita, kuten peliriippuvuus, päihteet ja lähisuhdeväkivalta. Ne ovat todella raskaita aiheita itsellekin käsitellä, mutta nyt joutui tällä kertaa ruuvia vääntämään tiukemmalle, Potapoff selittää.
- Nyt on niin raskaita aiheita, että haastateltavien löytäminen on haastavaa, kuten lapsena hyväksikäytetty, raiskattu nainen, masennusta sairastava, uskonnon uhri. Tämän kauden tekeminen oli todella vaikeaa, hän jatkaa.
Aiheiden raadollisuuden ja niiden haastavuuden lisäksi Potapoff sanoo julkisen paineen hengittävän niskaan.
- Olen vastuussa ihmisistä, jotka tulevat puhumaan vaikeista asioista ja jotka tuhannet ja tuhannet ihmiset voivat kuulla. Miten kohtaan heidät ja käsittelen aiheita.
Potapoff onkin päättänyt pitäytyä podcastia tehdessä toimittajan objektiivisessa roolissa, vaikka tarinat menevätkin ihon alle ja herättävät hänessä suuriakin tunteita. Yksi hetki, jolloin hänen piti pidätellä kyyneliä, oli lapsettoman pariskunnan kohtaaminen.
- Siinä oli hetkiä, etenkin pariskunnan mies puhui, kun täytyi nieleskellä kyyneliä. Näin, miten iso asia se oli heille molemmille, että ei ole vapaaehtoisesti lapseton. Pettymys ja tuska huokui niin selkeästi, mies kuvailee.
Tällä kaudella on tulossa myös rankkojen tarinoiden lisäksi ekstrajakso, jossa vieraana on tunnettu psykologi. Hänen kanssaan käsitellään tapauksia läpi, mutta myös keskustellaan, miten päästä elämän kolhiessa eteenpäin. Koko podcast-sarjassa onkin Potapoffin sanojen mukaan myös opetuksellinen näkökulma.
- Esimerkiksi masennusta käsittelevässä jaksossa Diana kertoo, millaista on elää masennuksen kanssa yli 20 vuotta. Masentuneelle saatetaan sanoa "piristy siitä ja leuka pystyyn", ja niin sanotut terveet ihmiset eivät ymmärrä, miten yleistä masennuksen sairastaminen on. Kuinka moni oikeasti rypee niiden asioiden kanssa päivästä toiseen ja heille sanotaan, että kyllä se siitä. Ei se siitä. Sitä ei voi tietää, millaista elämä niiden asioiden kanssa on ellei astu toisen saappaisiin. Sen takia nämä ihmiset tulevat kertomaan omista kokemuksistaan, jotta ihmiset voisivat ymmärtää heitä.
Potapoff on myös saanut podcastin teon aikana omaan elämäänsä perspektiiviä ja oivalluksia. Päällimmäisenä hänellä on mielessä kiitollisuus omasta elämästä.
- Kun aloin tekemään aiheesta kirjaa vuonna 2017 sanoin, että haluan tämän toimivan eheyttävänä asiana ja perspektiivin antajana. Kun juttelee tällaisten ihmisten kanssa, ymmärtää, että minulla on asiat elämässä aika hemmetin hyvin. En pidä itseäni julkisuuden henkilönä, mutta sitä vähäistäkin asemaa, mitä minulla on, haluan käyttää hyvien asioiden tekemiseen, Potapoff tiivistää.
Selviytyjät - Tarinoita elämästä -podcastin ensimmäinen ja toinen kausi löytyvät RadioPlaysta.
Lue myös: Miten lapsen kuolemasta pääsee yli? Uutuusohjelmassa kuullaan suomalaisten selviytymistarinoita