Kuva: Marko Vasara

Huippukokin poronkäristys on klassikko, joka maistuu koko perheelle - ota resepti talteen

16.04.2022 09:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Mikä olisikaan tutumpaa ruokaa pohjoisesta kuin poronkäristys ja pottuvoi?

Huippukokki Sirly Ylläsjärven, 35, luotsaamassa Elämäni Lappi -podcastin tuoreessa jaksossa vierailee juontaja ja näyttelijä Esko Eerikäinen, 48. Juontaja puhuu jaksossa niin isyydestään kuin rakkaimmista muistoistaan Lapista.

Nuoruutensa Etelä-Amerikassa viettäneen Eerikäisen isälle Lappi ja pohjoinen olivat mystisen eksoottisia. Pimeys, luonto ja hiljaisuus oli jotain aivan muuta, kuin millaiseen omassa arjessa oli tottunut.

Mikä sopisikaan paremmin syventämään lappikokemusta kuin Ylläsjärven suunnittelema, perinteinen poronkäristys.

(kuva: Henna Immonen)

Poronkäristys

2 kg poron paistia

100 g poron kuuta

100 g voita

2 kpl lihaliemikuutioita

3 oksaa rosmariinia

Pottuvoi

1 kg puikula-perunaa

100 g voita

2 dl kuohukermaa

suolaa

Vuole liha, kun se on vielä jäässä. Kuumenna pannu tai iso kasari, ja sulata poron kuu pannulla. Käristä sitten liha, ja kaada päälle vettä siten, että liha peittyy. Laita joukkoon lihaliemikuutiot, rosmariinin oksat ja voi. Keitä noin 40 minuuttia, kunnes liha on pehmeää.

Kuori perunat ja laita kiehumaan, lisää 1 tl suolaa joukkoon.

Kun perunat ovat pehmeitä, kaada vesi pois ja laita perunat yleiskoneeseen. Vatkaa pallovatkaimella, kunnes muusi on sileää. Lisää joukkoon voi ja kerma, sekoita.

Tarjoile käristys muusin, puolukoiden ja suolakurkkujen kanssa.

Kuuntele uusin Elämäni Lappi -podcastin jakso alta tai Podplaysta.

Lue myös: Poron fileet taipuvat kokin käsissä maukkaaksi grilliruoaksi - rohkealle naiselle rohkea ruoka

Lue myös: Vegaaninen ohratto ja hampputofu - huippukokin resepti osoittaa, ettei vegaaninen tarkoita mautonta

Lue myös: Herkullinen rapurisotto maistuu ympäri vuoden - katso keittiömestari Sirly Ylläsjärven resepti!

Voice.fi, Radio Nova ja Podplay ovat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat