Kuva: Fotolia

Hyvinvointikouluttajan ohje suomalaisille: Muistakaa ottaa omaa aikaa, se lisää hyvinvointia

14.10.2016 10:00 - Anna Hopi

Hyvinvointikouluttaja ja Hidasta elämää -sivuston perustaja Sanna Wikström painottaa oman ajan tärkeyttä, jolloin ei tarvitse tehdä mitään.

Monen elämässä pyörii nykypäivänä aikamoinen härdelli niin arjessa kuin juhlassa. Hyvinvointikouluttaja Sanna Wikströmin tämän hetken teema on tasapaino.

- Se nousee aika ajoin eri tavalla esiin, ja nyt se on noussut hitaan elämän tarpeena. Se kompensoi sitä, että teen yleensä asiat todella nopeasti. Tarvitsen hetkiä, jolloin en tee mitään. Minulla on kolmen päivän viikonloput ja en lue silloin sähköposteja tai tarkista työjuttuja, kuten aikaisemmin saatoin tehdä. Olen kuusi tuntia päivässä neljä kertaa viikossa töissä, ja teen töitä todella intensiivisesti. Olen huomannut, että todella tarvitsen sen levon, toteaa nainen.

Levon tarvetta voi täyttää esimerkiksi lomailemalla enemmän, kuten Wikström pyrkii perheensä kanssa tekemään.

- Kesälomasta kesälomaan on aika pitkä aika. Olemme nyt monena vuonna tehneet niin, että lähdemme kuukaudeksi reissussa ja olemme Thaimaassa perheen kanssa. Hoidan asiani niin, ettei tarvitse tehdä silloin työasioita. Olen miettinyt sitä, että miten kahden lapsen äitinä löydän tällä hetkellä elämästäni tasapainon, jotta arki palvelee minua ja kokisin sen hyvänä ja virkeänä - eikä niin, että raahaudun kiukkuisena joka paikkaan.

(kuva: Sirpa Levonperä)

Suomalaiset tarvitsevat ei mitään -aikaa

Wikström kannustaa suomalaisia yleisesti järjestämään itselleen aikaa, jolloin ollaan kaikkea muuta kuin suorituskeskeisiä - ja vain ollaan.

- Ei mitään -aika on tärkeintä. Minun ei ole pakko mitään, kukaan ei vaadi minulta mitään. Vauhti on kiihtynyt siinä, mitä kaikkea meiltä odotetaan. Sosiaaliset media, muut mediat ja kadunvarsimainokset vaativat huomiota. Olemme todella paljon suuntautuneena ulospäin.  Se, että pääsemme välillä tankkaamaan meitä itseämme. Voimme miettiä, kuka olen ja mitä olen tänne maailmaan tullut tekemään. Minusta se on asia, mitä pitäisi ehdottomasti priorisoida, koska se lisää kokemusta hyvinvoinnista, selittää kouluttaja.

- Silloin kun toimin näin tiedän, mitä minulle kuuluu ja mikä minulle tekee hyvää, minun on helpompi liikkua siihen suuntaan. Se vaikuttaa omaan elämään, läheisten elämään, työkavereiden elämään ja jos ajatellaan että yhteiskunta koostuu yksilöistä - meidän kaikkien elämään.

(kuva: Sirpa Levonperä)

Lue myös: Hyvinvointikouluttaja Sanna Wikström: "Kukaan ei voi olla tehokas kahdeksaa tuntia päivässä"

Kilpailut

Uusimmat