Kaupallinen yhteistyö Tämän sisällön sinulle tarjoaa Jordan
Hoidatko hampaitasi oikein?
1. Puhdista huolellisesti
Jos peset hampaasi kaksi kertaa päivässä vähintään kahden minuutin ajan ja sen lisäksi puhdistat hammasvälit hammaslangalla, -lankaimella tai hammasväliharjalla, on suunhoitosi hyvällä mallilla.
Jokaisella hampaalla on viisi pintaa, joista hammasharja puhdistaa vain kolme. Useiden hammaslääkäreiden mielestä hammasvälien puhdistaminen on jopa tärkeämpää kuin hampaiden harjaaminen. Ota tavaksesi kuljettaa mukanasi hammaslankaa, jolla voit tarvittaessa päivän aikana puhdistaa hammasvälit, ellei koko purukaluston harjaamiseen ole mahdollisuutta.
Hoidon laiminlyöminen kasvattaa riskiä saada hampaisiin reikiä, jotka hoitamattomina voivat aiheuttaa tulehduksia ja muita ongelmia.
2. Harjaa lempeästi
Monet meistä harjaavat hampaitaan liian kovaa. Se ei kuitenkaan kannata, koska liian raju harjaus saattaa aiheuttaa ikenien vetäytymistä ja herkkyyttä. Käytä pestessäsi pientä edestakaista liikettä.
Kun seuraavan kerran olet ostamassa uutta hammasharjaa, valitse kaikkein pehmein vaihtoehto. Hammasharja tulisi vaihtaa neljä kertaa vuodessa, eli kolmen kuukauden välein. Jos et muista, kuinka kauan harjasi on ollut käytössä, vaihda se viimeistään siinä vaiheessa, kun harjakset alkavat harottaa joka suuntaan.
3. Vältä happamia ruokia
Hampaiden päällimmäisin kerros, eli hammaskiille, ei uusiudu. Kun kiillekerros vaurioituu, etenkin kylmä ja kuuma saattavat aiheuttaa vihlontaa hampaissa.
Tietyt juomat ja ruuat aiheuttavat kiilteen kulumista. Tällaisia ovat esimerkiksi limonadi, appelsiinimehu, viini, urheilujuoma, kirpeät makeiset ja sitruuna.
Jos et pysty välttämään näitä kokonaan, nauti niiden kanssa samaan aikaan vettä tai juustoa, jotka neutralisoivat suusi pH-arvon. Käyttämällä pilliä juodessasi estät myös happaman nesteen joutumista kosketuksiin hampaidesi kanssa.
4. Valitse oikeanlainen hammastahna
Hammaslääkärit suosittelevat käyttämään hammastahnaa, joka sisältää fluoria. Vaikka mikään hammastahna ei pysty uusimaan hampaan kiillettä, fluorihammastahna pystyy vahvistamaan sitä.
Jos saat helposti suuhusi limakalvoärsytystä tai aftoja, eli suun limakalvon haavaumia, vaihda hammastahnasi herkälle suulle tarkoitettuun tuotteeseen, joka ei sisällä natriumlauryylisulfaattia. Näitä hammastahnoja myydään apteekeissa.
Natriumlauryylisulfaatti on hammastahnoissa yleisimmin käytetty vaahtoava ainesosa. Ongelmana on, että joillakin se voi hajottaa suuta suojaavaa limakalvojen solukerrosta ja ärsyttää suuta. Natriumlauryylisulfaatin on todettu myös kuivattavan suuta.
5. Käytä oikeita työkaluja
Hampaat on tarkoitettu ruuan pureskeluun, ei pullonkorkkien tai karkkipapereiden avaamiseen. Käyttäessäsi hampaitasi työkaluina, saatat aiheuttaa niihin hiusmurtumia, jotka eivät välttämättä vaivaa heti. Ajan kuluessa pienet murtuvat saattavat muuttua isoiksi tai paikat voivat alkaa irtoilla.
6. Vältä suuria lämpötilaeroja
Kun lämpötila suussa vaihtuu äkillisesti kuumasta kylmään, tai päinvastoin, suuri lämpötilaero saattaa aiheuttaa kiilteelle sen, mitä samassa tilanteessa tapahtuisi herkälle posliiniastialle: molempiin alkaa tulla ohuita, vaakasuoria hiusmurtumia.
Käytä näitä:
Lähteet: Good Housekeeping, Hammaslääkäriliitto, Jordan
Lue myös: Häikäise hymylläsi pikkujouluissa