Kuva: Fotolia

Oletko itse itsesi pahin vihollinen? Opi rakastamaan itseäsi enemmän 6 vinkin avulla

17.10.2017 18:45 - Iiro Myllymäki

Älä soimaa itseäsi tekemistäsi virheistä ja harjoittele negatiivisten ajatusten kääntämistä positiivisiksi.

Monet meistä ovat itse itsensä pahimpia vihollisia ja kriitikkoja. Tällaisilla ihmisillä on tunne, että elämässä pitäisi jatkuvasti saavuttaa enemmän ja itseään tulee piiskata aina vain parempiin suorituksiin. Monet meistä kyllä kykenevät suuntaamaan myötätuntoa läheisiämme kohtaan, mutta itseään kohtaan myötätuntoa onkin jo paljon hankalampi tuntea.

Terveellistä olisi olla oman itsensä paras ystävä eikä pahin vihollinen. Miten sitten oppisimme olemaan kiltimpiä itseämme kohtaan? Elite Daily on listannut kuusi keinoa.

1. Puhu itsellesi positiivisemmin

Oletko jumittunut ajattelemaan itsestäsi negatiivisesti ja suuntaamaan itseäsi kohtaan liian vaativaa puhetta? Tällaisen ajattelumallin voi kääntää harjoittamalla positiivista puhumista itselleen omassa mielessään. Jos ajattelet asioista aina, että ”en pysty tähän”, todennäköisesti et kykenekään antamaan koko potentiaaliasi kyseiselle asialle. Jos sen sijaan keskityt vahvuuksiisi ja ajattelet, että ”pystyn tähän” tai edes että ”yritän parhaani”, ero on valtava. Muista myös hiljentää pääsi sisäistä kriitikkoa ja vaativaa mieltä suuntaamalla myötätuntoa itseäsi kohtaan. Jos vaativa mieli alkaa soimata sinua tehdyistä tai tekemättömistä asioista, mieti, miten voit ottaa samaan tilanteeseen myötätuntoisemman suhtautumistavan.

2. Osoita itsellesi myötätuntoa fyysisesti

Jokin lämmin itselleen suunnattu fyysinen ele voi auttaa rauhoittumaan ja vähentämään negatiivisten ajatusten hallitsevuutta. Tämä voi olla esimerkiksi käden asettaminen sydämelle tai pieni heijaavan liikkeen tekeminen.

3. Hengitä syvään

Omaa oloaan voi rauhoittaa erinäisillä hengitystekniikoilla. Kiireen ja ikävien tuntemusten keskellä kannattaa ottaa aikaa ja hengittää syvään.

- Hengittämisen rytmin muuttaminen vaikuttaa myös tunteisiimme. Kun otamme käyttöön syvän ja oikein tahditetun hengitystavan, tietoisuutemme ja mielemme epävakaudet vähenevät, ja keskittyminen lisääntyy, kertoo elämäntapavalmentaja Gustavo Oliveira.

4. Anna omat virheesi itsellesi anteeksi

Me kaikki teemme virheitä. Tärkeää on se, miten me suhtaudumme niihin. Jäämmekö vellomaan epäonnistumisiimme vai ajattelemmeko myötätuntoisesti, että aina ei voi onnistua ja seuraavalla kerralla menee luultavasti paremmin? Tässä on suuri ero.

- Seuraavalla kerralla kun huomaat olevasi liian ankara itsellesi, kerro itsellesi, että elämä on vain antanut sinulle oppitunnin. Negatiivisuuden ei tarvitse olla elämäsi kiintopiste, ellet anna sen olla, sanoo luennoitsija Soulaima Gourani.

5. Älä vertaa itseäsi muihin

Näin sosiaalisen median aikakaudella on helppo jumittua illuusioon, että muilla menee todella paljon paremmin kuin itsellään. Harvemmin kukaan avautuu Instagramissa oman elämänsä hankalista puolista. Oman itsensä alentaminen jatkuvalla vertailemisella ei luonnollisestikaan tee mielelle hyvää. Kannattaa keskittyä omaan elämäänsä ja jättää vertailut vähemmälle.

6. Pidä kirjaa elämäsi saavutuksista

Omat saavutukset kannattaa tehdä näkyviksi kirjaamalla niitä ylös. Kannattaa vaikkapa jokaisen päivän jälkeen istahtaa alas ja kirjoittaa kolme saavutusta kuluneelta päivältä, olivat ne sitten vaikka kuinka pieniä tahansa.

Lue myös: Hiljennä sisäinen kriitikkosi - 5 nopeaa keinoa epäilyksen tunteen karkoittamiseen

Lähde: Elite Daily

Kilpailut

Uusimmat