Haluaisitko kokeilla paastoamista? 9 negatiivista sivuvaikutusta ja keinot, joilla selviät niistä
Jos olet harkinnut paastoamisen kokeilemista, kannattaa varautua sivuvaikutuksiin, joita voit kokea sen aikana. Pop Sugar -sivusto on listannut laajasti erilaiset ja yleiset sivuvaikutukset, joita voi kokea paaston aikana. Voit lukea ne alapuolelta.
1. Nälkä
Kun olet tottunut syömään viidestä kuuteenkin kertaa päivässä, kroppa odottaa ruokaa tiettyinä aikoina. Tämä aiheuttaa sen, että jos kroppa ei saa ruokaa normaalisti, alkaa se "huutaa" nälkää.
Kolmesta viidenteen päivään ovat yleensä niitä pahimpia, jolloin nälkä on kovimmillaan. Tämän jälkeen nälän tunne kuitenkin helpottaa.
Muista juoda todella paljon vettä paaston aikana, jotta saat pidettyä vatsasi täynnä. Puolen tunnin päästä heräämisestä juo ainakin 3,5 desilitraa vettä, jotta saat aamuhimot hallintaasi. Jos huomaat olevasi nälkäinen, juo lisää vettä.
Nuku myös tarpeeksi, pidä itsesi kiireisenä ja vältä kuluttavaa liikuntaa, joka voi lisätä nälkää.
2. Himot
Jos aiot paastota pidempään, voivat himot käydä sietämättömiksi. Jos tiedät ettet saa syödä lempiherkkujasi, ajattelet niitä todennäköisesti jatkuvasti. Silloin himot iskevät. Esimerkiksi herkkujen ja pikaruokien himo on suuri, sillä kroppa huutaa glukoosia.
3. Päänsärky
Kun kroppasi totuttelee uuteen ruokailurutiiniin, päänsäryt tulevat sinulle tutuiksi. Nestehukka voi olla myös yksi syy siihen, miksi voit kärsiä päänsärystä paaston aikana. Tämän vuoksi kannattaakin pitää huolta siitä, että juot tarpeeksi.
4. Energian puute
Kroppasi ei saa enää sitä kaikkea energiaa mitä se aiemmin sai siitä, kun söit päivän aikana. Nyt siis energiasta on puutetta, joten koita pitää päiväsi mahdollisimman rentoina. Vältä turhaa hikiliikuntaa ja vaihda normaalit treenirutiinisi esimerkiksi joogaan. Myös päiväunet voivat auttaa tässä.
5. Ärsyyntyminen
Kun olet nälkäinen, sinusta tulee todennäköisesti myös todella kiukkuinen. Kun verensokeri laskee tai olet väsynyt tai himoitset jotain herkkuja, ei olekaan ihme, että hermosi ovat tiukalla. Koita siis välttää tilanteita, missä voit ärsyyntyä. Keskity paaston aikana tekemään asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi.
6. Turvotus, närästys ja ummetus
Koska kroppasi tuottaa happoa auttaakseen ruuansulatusta, voit kokea paaston aikana ikävää närästystä. Se voi vaihdella epämiellyttävästä, jatkuvasta röyhtäilystä kivuliaaseen närästykseen. Ajan kuluessa tämä ikävä sivuvaikutus hälvenee, joten muista vain juoda vettä.
Kun syöt paaston aikana, välttele rasvaisia ja tulisia ruokia, nimittäin ne voivat tehdä närästyksestäsi entistä pahempaa. Jos närästys ei lopu, on aika keskustella asiasta lääkärin kanssa.
Ajoittainen paastoamienn voi myös aiheuttaa ummetusta, joka puolestaan aiheuttaa turvotusta ja epämiellyttävää oloa. Veden juominen auttaa myös tähän vaivaan.
7. Kylmän tunne
Kylmät sormet ja varpaat ovat yleinen vaiva paastotessa. Kun paastoat, verenkiertosi keskittyy rasvan ympärille ja auttaa siirtämään rasvaa lihaksiin, missä se muuttaa rasvan energiaksi. Kun verensokeri laskee, se voi myös tehdä sinusta herkemmän kylmälle.
Taistele kylmää vastaan juomalla lämmintä teetä, ottamalla lämpimiä suihkuja, pukeutumalla lämpimästi ja välttelemällä ulkona olemista turhan pitkiä aikoja.
8. Ylisyöminen
Vaikka ajattelisit sen olevan hyväksyttävää, ei kannata villiintyä ennen paastoa ja syödä itseään ähkyyn. Paaston jälkeen syömisen aloittaminen voi myös olla monelle haastavaa, sillä he saattavat syödä paljon enemmän kuin mitä olisi hyvä syödä niin pitkän tauon jälkeen.
Vaihda siis paaston jälkeen himoittu pizza terveelliseen salaattiin ja syö se hitaasti nautiskellen, niin kroppasi kiittää sinua myöhemmin.
9. Jatkuvat vessakäynnit
Koska juot todella paljon vettä paastoamisen aikana, totuttele siihen, että juokset jatkuvasti vessassa.
Jos päätät aloittaa paaston...
Muista kuunnella kroppaasi ja tiedä milloin lopettaa ajoissa. Paastoaminen ei sovi kaikille, kuten henkilöille joilla on diabetes, jotka ovat raskaana tai imettävät. Myöskään lapset eivät saa paastota. Kroonisia sairauksia sairastavien henkilöiden tulisi aina keskustella lääkärin kanssa siitä, sopiiko paastoaminen heille.
Lähde: Pop Sugar
Lue myös: Oletko jo kokeillut 8 tunnin dieettiä? Katso ohjeet julkkisten suosimaan laihdutuskeinoon