Saatko herkästi flunssan? 8 arkipäiväistä syytä, jotka altistavat jatkuvalle sairastelulle
Kausiflunssan sairastaminen on normaalia. Jos huomaat kuitenkin sairastelukierteen jatkuvan ja tunnut nappaavan kaikki liikkeellä olevat bakteerit itsellesi, on mahdollista, että huomaamattasi altistat itsesi jatkuvasti flunssalle.
Prevention-sivusto kokosi yhteen tavanomaiset syyt, jotka voivat olla sairastelukierteen taustalla.
Et pese käsiäsi riittävän usein
- Keino ehkäistä flunssaa on pestä kädet joko vedellä ja tavallisella saippualla tai käsidesillä, toteaa infektiotautien asiantuntija Stephen Parodi.
Preventionin artikkelissa huomautetaan myös, että pelkkä nopea huuhtaisu ei riitä, vaan käsiä tulisi pestä vähintään kahdenkymmenen sekunnin ajan.
Koskettelet kasvojasi usein
Myös kasvojen koskettelu likaisilla käsillä altistaa sinut flunssalle. Virukset pääsevät elimistöösi helposti silmien, nenän ja suun kautta.
Et nuku riittävästi
Univaje tekee hallaa kehon immuunijärjestelmälle.
- Riittävä määrä lepoa ja unta, sekä terveellinen ruokavalio vahvistaa immuunijärjestelmän toimintaa viruksia vastaan, toteaa Parodi.
Kärsit nestehukasta
Myös riittävä veden juominen on tärkeä seikka flunssan ennaltaehkäisyssä. Nestehukka nimittäin voi heikentää immuunijärjestelmän toimintaa, jolloin olet alttiimpi sairastumaan flunssaan.
Kärsit tietämättäsi allergioista
Allergian aiheuttaessa esimerkiksi vuotavaa ja tukkoista nenää, jopa lievän flunssan oireet voivat samanaikaisesti tuntua lähes sietämättömiltä.
- Jos henkilö kärsii vaikkapa pölyallergiasta, hänellä voi esiintyä normaalia enemmän nenän tukkoisuutta. Tällöin pienikin flunssa tuntuu paljon pahemmalta, lääköri Benjamin Tweel selittää.
Työympäristösi altistaa sinut bakteereille
- Jos olet kymmenien niiskuttavien lasten ympäröimänä, jotka myös yskivät eivätkä pese käsiään, todennäköisesti sairastut myös itse. Opettajat ovat taipuvaisempia saamaan flunssan usein, toteaa Tweel.
Myös toimistossa työskentely tai työmatkat voivat altistaa erilaisille bakteereille ja viruksille.
Vietät paljon aikaa neljän seinän sisällä
Erityisesti flunssakautena ja kylmällä säällä vietämme runsaasti aikaa sisätiloissa. Myös tämä edesauttaa bakteerien leviämistä.
- Vietämme yleensä enemmän aikaa sisällä talvisin, jolloin jaamme samat bakteerit toistemme kanssa yskimällä ja niiskuttamalla, lääkäri Erich Voigt huomauttaa.
Et urheile
Flunssaa ennaltaehkäistäessä Voight korostaa myös päivittäisen liikunnan tärkeyttä. Säännöllinen liikunta, vaikkapa vain päivittäinen kävelylenkki, voi vahvistaa immuunijärjestelmän toimintaa.
Lue myös: Kärsitkö flunssasta vai influenssasta? Katso erottavat oireet
Lue myös: Haluatko välttää flunssaa? Lakanoiden pesukerroilla on väliä
Lähde: Prevention