Etkö ole aamu- tai iltavirkku? Saatat samaistua uusiin unityyppeihin "torkkujaan" ja "iltapäivään"
Etkö ole koskaan kokenut olevasi aamuihmisiä tai iltavirkkuja? Personality and Individual Differences julkaisi uuden tutkimuksen, jossa todetaan näiden kahden vallitsevan "unityypin" lisäksi löytyvän kaksi muuta: "torkkuja" ja "iltapäivä".
Tutkimuksessa 1305 henkilöä vastasi nettikyselyyn, jossa heille muun muassa näytettiin eri kellonaikoja ja pyydettiin arvioimaan omaa vireystasoaan tuohon kellonaikaan. Arvioissaan vastaajien piti huomioida, että heillä on takanaan normaalit yöunet, jotka päättyvät "spontaaniin heräämiseen tai viimeistään klo 7.30."
Tuloksista kävi ilmi, että aamuihmiset ovat virkeimmillään klo 9-11 aikaan ja heidän vireystasonsa laskee pitkin päivää tasaisesti. Illalla he ovat muita kolmea unityyppiä väsyneempiä.
Iltavirkut puolestaaneivät ole aamulla erityisen väsyneitä, mutta heidän päivänsä lähtee käyntiin kunnolla vasta klo 10 aikaan. Heidän vireystasonsa pysyy korkealla pitkin päivää ja väsymys iskee vasta klo 22 aikaan illalla.
Uusi unityyppi "iltapäivä" on kaikista tyypeistä väsynein herätessään. Heidän vireystasonsa ovat korkealla klo 11-17 saakka. Tämän jälkeen väsymys alkaa pikkuhiljaa hiipiä ja se kasvaa pitkin iltaa.
"Torkkujalla" taas on kaksi väsymyspiikkiä päivässä. He heräävät virkeinä, kuten aamuvirkut, ja pysyvät pirteinä klo 11 saakka. Tämän jälkeen väsymys alkaa kasvaa klo 15 saakka iltapäivällä. Vireystaso nousee jälleen iltapäivän tunteina uudestaan ja pysyy klo 22 saakka, jolloin toinen väsymyspiikki alkaa.
Tutkijat huomasivat, että erot demografiassa ja elämäntavoissa eivät niinkään vaikuta unityyppiin. Sen sijaan eri tyyppien syntyyn vaikuttivat päivä- tai yötyö, sukupuoli ja oliko henkilö yli vai alle 25-vuotias.
Lue myös: Onko aineenvaihduntasi sekaisin? Syy voi olla unirytmissäsi, tutkijat sanovat
Lue myös: Miksi eksä vierailee unissa, vaikka olet uudessa ja onnellisessa parisuhteessa? Asiantuntija vastaa
Lähde: Psychology Today