Voiko kuukuppi hukkua sisälle? Täytyykö se ottaa pissalla käydessä pois? Lue tärkeät faktat
Kuukautissuojien historiassa on nähty monenlaista. Kuukautissuojia on kahdenlaisia: kerääviä ja imeviä. Tulevaisuuden kuukautissuojan, kuukupin, vahvuus on sen ekologisuudessa. Lunette-kuukuppeja valmistavan Lune Groupin toimitusjohtaja ja perustaja Heli Kurjanen kertoi hiljattain haastattelussamme, miten lasten kanssa tulisi keskustella kuukautisista.
Jos kuukautiset ovat edelleen tabu, niin herättävät kuukupitkin paljon kysymyksiä.
Mitkä ovat yleisimpiä harhaluuloja, joita kuukuppeihin kohdistuu?
- Ne liittyvät usein hygieenisyyteen ja käytettävyyteen. Kuukuppi on kuitenkin emättimen sisällä ja kerää vuodon. Totta kai siinä täytyy vähän eri tavalla kosketuksessa itseensä ja vereen. Sen vuoksi luulen, että osa on skeptisiä kokeilemaan - se vähän pelottaa. Käyttö on kuitenkin todella yksinkertaista. Suomessa nämä ajatukset ovat aika käytännönläheisiä, mutta maailmalla on kaikenlaisia myyttejä. Ihmisten anatomian tuntemus on todella huonoa; kuvitellaan, että kuukuppi hukkuu sisälle ja pohditaan, voiko se mennä vatsaonteloon? Ei voi, Kurjanen vastaa.
Kurjanen toteaa, että vaikka Suomessa koulutus on hyvää, on anatomian läpikäyminen, varsinkin naisten kohdalla, toisinaan pintapuolista.
- Kun penis on ulkopuolella, ovat kaikki miehet varmaan jollain tapaa tutkineet itseään. Hälyttävän moni naisista ei ole koskaan katsonut peilillä, miltä itse näyttää ja tutustunut itseensä, Kurjanen konkretisoi.
Lunette tekee kuukautisiin liittyvää koulutustyötä myös kehittyvillä markkinoilla. Suurin tarve on Itäisessä Afrikassa. Silti Kurjaselle on jäänyt mieleen eräs kommentti Lontoossa järjestetyiltä messuilta.
- Siellä oli nuori, selkeästi hyvin kouluttautunut, siististi pukeutunut nainen, joka sanoi minulle, että tämä (kuukuppi) on todella mielenkiintoinen, mutta onhan se hirveän hankala, kun tämä pitää ottaa pois pissalla käydessä. Mietin, että tälläkö tasolla on tietämys? Jos kuppi on emättimen sisällä, niin eihän se silloin täyty pissalla. Pissa tulee ihan eri paikasta. Tuli ahaa-elämys, että tämä täytyy myös varmasti lisätä nettisivuille; missä on virtsaputken suu ja mistä kuukautisvuoto tulee, Kurjanen kertoo.
Kuinka ekologinen vaihtoehto kuukuppi on?
- Keskimäärin kertakäyttöisiä kuukautissuojia käytetään vähän alle 300 kappaletta vuodessa. Kun kuukautiset kestävät keskimäärin 37 vuotta, niin se on aikamoinen kasa, mitä kertakäyttötuotetta tulee. Siteissä jopa 90 prosenttia on muovia, joka ei maadu koskaan, Kurjanen sanoo.
Yhden kuukupin kohdalla suositus käyttöiästä on pari vuotta.
- Suomessa moni käyttää huomattavasti pidempäänkin. Vähintään parin vuoden käytöllä eliminoi 600 kertakäyttöistä tuotetta. Sen voi toki ajatella myös rahana, Kurjanen totea.
Lue myös: Miksi kuukautiskivut ovat yllättäen normaalia voimakkaammat? Gynekologi vastaa