Oletko paatunut torkuttaja? 3 tehokasta niksiä, joilla pääset tavasta eroon
Meitä on moneen junaan, yksi ampaisee ylös sängystä heti ensimmäisen herätysäänen kilahtaessa, mutta toinen jää sänkyyn loikomaan ja käyttämään herätyskellon torkkutoimintoa niin kuan kuin vain suinkin ehtii.
Uniterapeutti Claire Elmes kertoo Metro-lehden haastattelussa, että vaikka torkuttaminen saattaa tuntua makoisalta, ei unenlaatu torkkuessa ole niin hyvää, että torkkumisesta varsinaisesti olisi hyötyä.
- Ongelma torkuttamisessa on, että unenlaatu ei ole hyvä ja näin ollen ei anna meillä oikeanlaista unta, Elmes kuvailee.
Näin harjoittelet eroon torkuttamisesta
1. Nuku riittävästi. Keskivertoihmisen unentarve vaihtelee kuudesta kymmeneen tuntia yössä. Tärkeää onkin tutkailla, mikä on juuri itselle riittävä määrä, jotta olo tuntuu levänneeltä. Jos olet nukkunut riittävästi, heräämisen ei pitäisi aamulla olla pohjattoman vaikeaa. Elmes neuvoo, että näppärä tapa selvittää, mikä määrä riittää ja mikä ei, on pitää päiväkirjaa nukkumaanmeno -sekä heräämisajoistaan.
2. Viritä torkuttamiselle ansa. Konkreettinen tapa estää torkuttaminen on sijoittaa herätyskello sellaiseen paikkaan, että et pääse sängystä käsin näpelöimään sitä. Jos herätysäänen vaientaakseen on noustava sängystä, käy torkuttaminen hankalaksi ja ilman, että huomaatkaan, olet jo jalkeilla.
3. Huijaa itsesi nousemaan rutiineilla. Elmesin mukaan tehokkain tapa on muodostaa selkeä rutiini, mitä teet aina heti ensimmäisenä noustuasi. Elmesin mukaan kannattaa valita mahdollisimman helppo, mieluinen ja luontevan tuntuinen asia, jolla aloittaa aamunsa. Jonkun tekee mieli pukeutua ensimmäiseksi, toinen menee vessaan ja kolmas ryntää ensimmäisenä keittämään kahvia.
Lue myös: 90 minuutin sääntö auttaa löytämään parhaan nukkumaanmenoajan - katso miten lasket sen
Lähde: Metro