Miksi on koko ajan nälkä? 11 syytä, jotka kannattaa tarkistaa
Söitkö juuri, mutta olet miltei heti uudelleen nälkäinen? Ilmiön taustalla voi piillä moninaisia syitä, jotka kannattaa omassa ruokavaliossaan ja muissa rutiineissaan katsastaa kuntoon.
1. Et syö riittävästi proteiinia
Proteiini pitää nälkää ja lisää kylläisyyden tunnetta. Jos ruokavalio sisältää riittävästi proteiinia, myös naposteluhalut todennäköisesti vähenevät. Proteiinia tulisikin saada jokaisella aterialla, jotta kylläisyyden tunne pysyy tasaisena ja jaksat seuraavaan ateriaan asti. Proteiinia on helppo lisätä myös esimerkiksi salaatteihin, keittoruokiin tai kasvisruokiin heittämällä joukkoon vaikkapa pähkinöitä tai siemeniä.
2. Et nuku tarpeeksi
Uni on terveydelle välttämätöntä lukuisista syistä, mutta riittämätön unensaanti myös kasvattaa ruokahalua. Univajeessa ja stressissä erittyy greliinihormonia, joka sotkee ruokahalut ja saa myös muun muassa himoitsemaan sokerisia tai rasvaisia herkkuja. Jo yksi huonosti nukuttu yö näkyy seuraavan päivän ruokahaluissa.
3. Syömäsi viljat sisältävät vain vähän kuitua
Jos valitset lautasellesi vain vaaleita pastoja ja leipiä, eivät ne tarjoa kovinkaan kuitupitoista ateriaa. Mitä vaaleampi tuote on, sitä enemmän sitä on käsitelty ja kuorittu uloimpia viljan osia pois, sitä vähemmän siinä silloin myös on kuitua jäljellä. Kannattaakin suosia täysjyvätuotteita, jotka sisältävät runsaasti kuitua, joka taas puolestaan sulaa hitaasti ja auttaa pitämään nälän kurissa pidempään.
4. Syöt liian vähärasvaista ruokaa
Moni tekee virheen pyrkiessään mahdollisimman terveelliseen ruokavalioon ja karsii aterioistaan kaiken mahdollisen rasvan. Ihmisen elimistö kuitenkin kaipaa myös hyviä rasvoja, joten niiden riittävään saantiin on hyvä kiinnittää huomiota. Rasva hidastaa ruuansulatusta, jolloin saamasi energia vapautuu hitaammin ja tasaisemmin ja pitää sinut kylläisenä kauemmin. Hyviä rasvoja saa esimerkiksi avokadosta, oliiviöljystä tai kalasta.
5. Juo vettä
Vettä kannattaa muistaa juoda muistakin kuin kylläisyyssyistä, mutta se myös pitää kylläisyyden tunnetta yllä aterioiden välillä. Joskus nälän tunteen voi myös sekoittaa janon tunteeseen.
6. Syöt kiireessä
Kiireisinäkin päivinä hotkimista kannattaa yrittää välttää. Kun kauhot ruuan äkkiä menemään, ei mielesi ehdi pysyä mukana, kuinka paljon todellisuudessa syötkään. Kylläisyyden tunne tulee myös hieman jälkijunassa, joten jos hotkaiset kerralla ison annoksen, et ehdi huomata täyttyväsi jo puolitiessä. Ruokailun ajaksi kannattaakin siis istua alas ja lopettaa multitaskaaminen.
7. Et syö tarpeeksi treeniisi nähden
Jos urheilet kovasti, kulutat luonnollisesti myös enemmän energiaa. Urheilija saattaakin tuntea jatkuvaa nälkää, mikäli ei syö treeniensä rankkuuteen nähden tarpeeksi. Urheilu myös kiihdyttää aineenvaihduntaa, mikä osaltaan vaikuttaa siihen, että nälkä tulee nopeammissa sykleissä.
8. Käytät usein alkoholia
Alkoholi stimuloi ruokahaluamme ja muun muassa vaimentaa kylläisyyden tunnetta yläpitävää leptiinihormonia. Alkoholi kasvattaa ruokahalua erityisesti ennen tai ruokailun yhteydessä nautittuna, joten ruokajuomiaan kannattaakin siis harkita tarkoin.
9. Ateriasi ovat nestemäisiä
Jos aterioit paljon esimerkiksi smoothieita, keittoja tai ateriankorvikejuomia, voi nälän tunne palata nopeammin kuin jos söisit kiinteitä ruokia. Nesteet kulkevat ruoansulatuksen läpi nopeammin, jolloin myös kylläisyyden tunne hiipuu nopeammin.
10. Stressi
Stressaantuneena elimistön kortisolitasot nousevat, jonka myötä myös nälän tunne ja erilaiset himot tulevat vaativammiksi.
11. Tarkista lääkitys
Monet lääkkeet vaikuttavat ruokahaluun. Tällaisia saattavat olla esimerkiksi ehkäisypillerit tai mielenterveyslääkkeet. Sinulle oikeanlaisen lääkkeen valitseminen onnistuu kuitenkin aina vain lääkärin kanssa keskustelemalla, älä siis tee omia ratkaisuja lääkityksen suhteen.
Lähde: Healthline