Jos yöhikoilu jatkuu vielä helleaallon jälkeenkin, voi syy olla vakavampi - 6 asiaa, jotka voivat selittää
Trooppisina öinä jokainen on varmasti hikoillut enemmän tai vähemmän. Jos asuntojen syksyn myötä viiletessä hikoilu kuitenkin jatkuu entiseen malliin, kannattaa pysähtyä pohtimaan, mikä sen taustalla voisi mahdollisesti olla.
Usein taustalla on ulkoisia ja harmittomia syitä kuten makuuhuoneen lämpötila tai hengittämättömästä materiaalista valmistettu pyjama. Joskus syy voi kuitenkin olla vakavampikin.
Nämä asiat voivat selittää yöhikoilua
1. Saatat kärsiä liikahikoilusta. Liikahikoilu on usein perinnöllistä ja paikallista. Sen saattaa saada kuriin esimerkiksi hikoilua estävällä antiperspirantilla tai lääkärissä laitettavilla botox-ruiskeilla, jotka lamauttavat hikirauhaset.
2. Syy voi löytyä unistasi. Jos näet rajuja painajaisia, saattavat ne heijastua myös psykosomaattisina oireina kuten hikoiluna. Moni havaitsee toistuvien painajaisten yhdistyvän usein stressaavaan elämäntilanteeseen.
3. Kehossa mylläävät hormonaaliset muutokset. Hormonitasapainon muutokset aiheuttavat tyypillisenä oireena muun muassa hikoilua. Erityisesti naisilla estrogeenin tuotannon lasku esimerkiksi vaihdevuosien aikaan voi aiheuttaa lisääntynyttä hikoilua. Myös raskaus ja kuukautiskierto voivat vaikuttaa hormoneihin ja hikoiluun samoin.
4. Ahdistaako? Vaikka et näkisikään painajaisia, kannattaa itseltään kysyä, mitä oikeasti kuuluu ja painaako mielialaa mahdollisesti jokin. Stressihormonit pitävät kehon ylivirittyneessä tilassa, jolloin myös hiki voi virrata. Itseään kannattaakin yrittää rauhoitella, mikäli huomaa, että stressi seuraa aina nukkumaanmenoaikaan ja sänkyyn asti.
5. Treeniaikataulussa on parantamisen varaa. Myös liian myöhään ja liian lähelle nukkumaanmenoaikaa ajoitettu raskas treeni voi jättää kropan kierroksille ja hikoiluttaa vielä pitkälle yötä. Pari tuntia ennen nukkumaankäyntiä kannattaisikin pyhittää vain rauhoittumiselle ja valmistella kehoa levolle.
6. Lääkitys. Jotkin lääkkeet kuten mielialalääkkeet voivat aiheuttaa sivuoireinaan muun muassa hikoilua. Lääkitystä ei kuitenkaan pidä mennä sivuvaikutuksista huolimatta omin päin näpelöimään, vaan keskustella häiritsevistä oireista lääkärin kanssa.
7. Joskus pitkään jatkunut yöhikoilu voi kieliä myös jostain vakavammasta. Kyseessä voi olla jokin elimellinen tai hormonaalinen sairaus tai esimerkiksi kasvain. Jos mitään muuta syytä ei tunnu löytyvän tai jos hikoilun lisäksi kärsii muistakin oireista, kannattaa voinnin syy aina selvittää lääkärin vastaanotolla.
Lue myös: Kuumallakaan säällä ei kannattaisi nukkua tuuletin päällä monestakaan syystä
Lue myös: Tiedätkö millainen liikunta parantaa unenlaatua eniten? Lajeissa selkeä ero
Lue myös: Heräiletkö jatkuvasti keskellä yötä? Ilmiön takana voi piillä monta syytä
Lähde: Women's Health