Kuva: Shutterstock

Ravitsemussuositukset muuttuvat - lihan määrää tulisi vähentää roimasti

21.06.2023 13:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Alkoholia raportissa ei voida suositella lainkaan.

Uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset on julkaistu, ja niissä on tällä kertaa merkittäviäkin kehityskohteita menneisiin vuosiin nähden.

Esimerkiksi lihansyöntiin ravitsemussuosituksissa puututaan kovin ottein. Punaisen lihan osuutta ruokavaliosta tulisi vähentää roimasti ja korvata esimerkiksi lisäämällä kasvisten ja kalan määrää ruokavaliossa. Suositus perustuu sekä terveydellisiin että ekologisiin syihin. Terveydelle turvallinen raja viikossa olisi 350 grammaa punaista lihaa, mutta ympäristön kantokyvylle olisi tärkeää käyttää vielä huomattavasti vähemmä. Raportista käy ilmi, että terveydellisten ja ekologisten syiden linkittymiselle on nyt myös tieteeellistä näyttöä. 

- Raportti tarjoaa meille tieteellisen perustan, joka osoittaa, että terveellinen ruoka on useimmiten myös ekologista. Terveyden ja ympäristön välillä on monia suuria synergiaetuja, kun pyrimme toteuttamaan ruoankulutuksessa välttämättömän kestävyyssiirtymän, Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023 -hankkeen päällikkö ja Oslon yliopiston professori Rune Blomhoff.

Lisäksi raportissa kehotetaan rajoittamaan myös siipikarjan lihan syömistä ja syömään vain kohtuudella vähärasvaisia maitotuotteita. Alkoholinkäyttöä raportissa ei suositella lainkaan, mutta mikäli sitä haluaa käyttää, suositellaan vain hillittyjä määriä. 

Raportissa sen sijaan suositellaan lisäämään ruokavaliossa kasviksien, hedelmien, marjojen, palkokasvien, pähkinöiden, perunan ja täysjyväviljan osuutta. Kasviksia ja hedelmiä suositellaan käytettäväksi päivässä vähintään 500-800 grammaa. Täysjyväviljaa sen sijaan olisi suositeltavaa käyttää vähintään 90 grammaa päivässä.

Lue myös: Moni terveellinen vihannes on nyt sesongissa eli maukkaimmillaan ja edullisimmillaan - hyödynnä vinkit

Lue myös: Niin sanottu sokerivero nostaa kannatustaan - kohottaisi epäterveellisten herkkujen hintaa

Lue myös: Tiedätkö, paljonko kasviksia pitäisi syödä päivässä? Alle puolet suomalaisista syö tarpeeksi

Lähde: Valtioneuvosto

Kilpailut

Uusimmat