Kuva: Shutterstock

Hellepäivissä piilee terveysriski - THL kertoo, miten suojaat itsesi kuumuudelta

29.05.2024 18:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Kuumuus ja hikoilu voivat laittaa kropan koville kesällä.

Kesä ja helteet ovat rantautuneet taas Suomeen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) muistuttaa, että kuuma sää voi aiheuttaa terveyshaittoja erityisesti riskiryhmille jo lyhyidenkin hellejaksojen aikana. Etenkin ikääntyneet, pitkäaikaissairauksista ja toimintarajoitteista kärsivät ihmiset sekä vauvat ja pienet lapset ovat alttiita kuumuudesta aiheutuville haitoille. Myös raskaana olevien ja paljon urheilevien kannattaa kiinnittää nyt erityistä huomiota helteeltä suojautumiseen.

Kuumuus ja hikoilu voivat aiheuttaa neste- ja suolavajausta, jotka voivat johtaa lämpöuupumukseen tai lämpöhalvaukseen. Terveydenhuoltoon tulee olla yhteydessä, mikäli voimakkaita lämpörasitukseen liittyviä oireita ilmenee tai perussairauden oireet pahenevat. Kiireellisissä tapauksissa tulee aina soittaa hätänumeroon 112.

"Lämpöuupumuksen oireita ovat esimerkiksi voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys, pahoinvointi ja elimistön lämpötilan nousu. Lämpöhalvauksesta puhutaan, jos oireet muuttuvat henkeä uhkaaviksi. Siihen viittaavia oireita ovat esimerkiksi hengityksen vaikeutuminen, nopea ja heikko sydämen syke, poikkeava käytös tai sekavuus. Lämpörasitus voi myös pahentaa pitkäaikaissairauden tai vakavan akuutin sairauden oireita", THL:n sivuilla kerrotaan.

Näin pidät itsestäsi ja läheisistäsi huolta hellepäivinä

1. Pysy pois auringonpaahteesta etenkin päivän kuumimpaan aikaan ja vältä voimakasta fyysistä rasitusta. 

2. Muista syödä ja juoda riittävästi, jotta keho ei pääse kuivumaan, eikä suolavajausta synny.

3. Alkoholi kuivattaa elimistöä. Vältä siis runsasta alkoholinkäyttöä ja muista välivesi.

4. Helteillä on tärkeää suojata iho UV-säteilyltä. Pue päällesi kevyet, hikoilun sallivat vaatteet, hattu ja aurinkolasit. Muista myös aurinkosuoja.

5. Kehoa voi viilentää uimalla, viileillä suihkuilla, tai kosteilla vaatteilla ja kylmäkääreillä.

6. Vedä verhot ikkunoiden eteen, jotta asunto ei pääse turhaan kuumenemaan auringonpaahteen takia. Kun ulkoilma on sisäilmaa viileämpää esimerkiksi illalla tai yöllä, kannattaa asuntoa myös tuulettaa.

Lue myös: Näin paljon vakavia potilasvahinkoja tapahtuu vuodessa - korvaukset jopa miljoonia euroa

Lue myös: Yleinen syöpä todetaan nyt useammin myös alle 50-vuotiailla - ruokavaliollasi voi olla iso merkitys

Lue myös: Mielenterveysongelmat yleistyvät erityisesti tytöillä - yhdellä ryhmällä kehitys kuitenkin posiitivista 

Lähde: THL

Kilpailut

Uusimmat