Puriko lemmikkiä kyy, tuliko ulkoilessa haava? FirstVetin vinkit kesähaavereiden ensiapuun
Kesä on lemmikinomistajille mieluista aikaa. Säiden lämmetessä ulkona viihtyy paremmin, ja lemmikin kanssa ulkoilukin lisääntyy.
Lämpenevät säät ja runsaampi ulkoilu lisää myös riskejä. Etäeläinlääkäripalveluja tarjoava FirstVet jakoikin vakuutusyhtiö Pohjantähden sivuilla 10. kesäkuuta julkaistussa artikkelissa vinkkejä lemmikkien ensihoitoon.
Muista kyypakkaus lemmikilläkin
Suurin vaivan aiheuttaja niin lemmikeillä kuin ihmisilläkin on pistävät ja purevat hyönteiset.
Ensisijaisesti on hyvä pyrkiä torjumaan ötököitä. Tähän artikkeli antaa vinkiksi lemmikeille tarkoitetun hyönteiskarkoitteen. Myös antihistamiinilla saa lievennettyä lemmikin elimistön reagointia pistoihin. Antihistamiinin annostusohjeet on kuitenkin hyvä tarkistaa eläinlääkärillä.
Mikäli torjunta ei toimi, on hyvä tietää pistosten hoito-ohjeet.
Useimmiten puremat ja pistokset eivät aiheuta lemmikille vaaraa. Yleensä hoidoksi riittääkin hydrokortisonirasvan levittäminen pistokohtiin.
Tilanteessa, jossa lemmikki esimerkiksi astuu maa-ampiaispesään, pistoja voi tulla useampi. Tällöin on hyvä käyttää kyypakkausta. Kyypakkauksesta koiralle voi antaa ensihoidoksi yhden tabletin kymmentä painokiloa kohden.
Kesän inhotuin mönkiäinen lienee punkki. Lemmikistä löytyvän punkin voi poistaa itse siihen tarkoitetuilla välineillä. Punkin puremakohtaan voi kohota myöhemmin patti. Tämä on kuitenkin artikkelin mukaan normaali kudosreaktio. Ärtynyttä puremakohtaa voi myös puhdistaa miedolla paikallisantiseptilla.
Siinä missä ötökät aiheuttavat useimmiten vain harmia, voi kyyn purema olla lemmikille hengenvaarallinen. Mikäli kyy pääsee puremaan lemmikkiäsi, tulee lemmikki pitää paikallaan ja viedä pikimmiten eläinlääkäriin.
Lemmikin haavat on hyvä peittää
Lisääntyvä ulkoilu lisää myös tapaturmariskiä. Lemmikille voi tulla lenkkeillessä pieniä haavoja sekä kynnen katkeamisia.
Haavan sattuessa lemmikki pyrkii luontaisesti nuolemaan haavaa. Tämä tulee kuitenkin jollain keinolla estää, sillä haavan nuoleminen johtaa useimmiten tulehdukseen. Artikkelissa vinkataan esimerkiksi kaulurin käyttö, tai haavan peittäminen hengittävällä sukalla.
Myös karvojen ajelu haavan ympäriltä helpottaa hoitoa. Tämän jälkeen haava huuhdellaan. Tähän suositellaan keittosuolaliuosta. Kuitenkin myös puhdas hanavesi riittää puhdistamiseen.
Jälkihoitona haavaan voi levittää hunaja- tai pihkasalvaa päivittäin, kunnes haava on parantunut.
Lue myös: Koiran myrkytysoireisiin on syytä reagoida nopeasti – eläinlääkärit jakavat vinkkinsä kotihoitoon
Lue myös: Punkkeja on liikkeellä nyt valtavasti - havainnot jyrkässä nousussa
Lue myös: Tiedätkö, miten turvaat lemmikkisi punkeilta? Katso vinkit punkin poistoon ja niiltä suojautumiseen
Lähde: Pohjantähti