Kuva: Shutterstock

Yhden muistisairauden ilmaantuvuus työikäisillä on ylitse muiden

25.07.2024 14:15 - Aaro Heiskanen / aaro.heiskanen@bauermedia.fi

Suomalaisten yliopistojen yhteinen tutkimus selvitti muistisairauksien yleisyyttä.

Itä-Suomen ja Oulun yliopistojen yhteinen tutkimus selvitti muistisairauksien yleisyyttä työikäisillä. Tutkijat kävivät läpi yhteensä 12 490 potilaan sairauskertomukset.

Tutkimuksessa havaittiin muiden muistisairauksien ilmaantuvuuden pysyneen vakiona, mutta Alzheimerin taudin ilmaantuvuus liki kaksinkertaistui työikäisten joukossa.

- Alzheimerin taudin ilmaantuvuus liki kaksinkertaistui. Tämä ei selity puhtaasti diagnostiikan kehittymisellä ja varhaisemmalla selvittelyihin hakeutumisella, sillä muiden muistisairauksien ilmaantuvuudessa ei havaittu kasvua, dosentti Johanna Krüger Oulun yliopistosta toteaa tiedotteessa.

Alzheimerin taudin jälkeen yleisimpiä olivat otsa-ohimolohkorappeumat (23% tutkituista tapauksista) sekä Lewyn kappale -kirjon sairaudet (6% tutkituista tapauksista).

Tulokset olivat yllättäviä

Tutkimuksessa havaitut ilmaantuvuusluvut olivat aikaisempaa tiedekirjallisuutta korkeammat - Suomen väestöön suhteutettuna ne tarkoittavat sitä, että 2700 työikäisellä suomalaisella on muistisairaus.

Tutkimushankkeen päätutkija, apulaisprofessori Eino Solje, näkee tuloksen yllättävänä.

- Tulos on yllättävä, sillä aiemmin rekisteritutkimusten perustella on arvioitu, että 7000–10 000 suomalaisella työikäisellä olisi etenevä muistisairaus. Rekisteritietoon perustuvat arviot voivat olla suurempia siksi, että mikäli diagnoosikoodia käytetään vastaanottokäynnillä jo sairausepäilyn yhteydessä, se siirtyy rekistereihin, vaikka tautia ei koskaan diagnosoitaisikaan.

Tutkimuksen aineistona käytettiin Kuopion ja Oulun yliopistollisten sairaaloiden potilastietoja vuosilta 2010-2021, ja sitä koordinoi Kansallinen Neurokeskus.

Lue myös: Turun yliopiston tuore tutkimus tukee tietoa liikunnan vaikutuksesta syöpähoidoissa

Lue myös: Ylipaino nuorena voi lisätä aivoinfarktin riskiä naisilla ennen 55. ikävuotta

Lähde: Itä-Suomen yliopisto

Kilpailut

Uusimmat