Kuva: Shutterstock

Hepatiitti B -tartuntamäärät kasvavat vuosi vuodelta

30.07.2024 08:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Tartuntamääriä pystyttäisiin oikeanlaisilla toimilla myös hillitsemään.

Akuuttien hepatiitti B -tartuntojen määrä on kasvanut huolestuttavasti viime vuosista, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Tartunnat lisääntyvät erityisesti pistettäviä huumeita käyttävien joukossa.

Tartuntojen määrä kääntyi nousuun jo vuonna 2021. Viime vuonna niitä todettiin jopa lähes 200 kappaletta.

Myös hepatiitti C -tartuntamäärät ovat pysyneet huolettavan korkealla tasolla. Myös näistä tartunnoista suurin osa painottuu pistettäviä huumeita käyttäville. Sekä hepatiitti B että C tarttuvat veren välityksellä, minkä takia juuri likaiset neulat altistavat niille. Hepatiitti B voi kuitenkin tarttua myös suojaamattoman seksin välityksellä tai esimerkiksi äidistä lapseen synnytyksessä tai imetyksessä.

Varhainen toteaminen estäisi viruksen leviämistä

Tartuntamäärien hillinnässä tärkeää olisi riskiryhmissä varhaisen toteamisen malli sekä esimerkiksi rokotteet hepatiitti B:tä vastaan. Hepatiitti C:tä vastaan ei ole rokotetta, mutta se on hoidettavissa lääkkeillä. Hoitamattomina hepatiitit voivat kuitenkin olla hyvin vaarallisia. Pistettäviä huumeita käyttäville tulisi tarjota lisäksi myös riittävästi tietoa sekä esimerkiksi puhtaita pistovälineitä tartuntojen rajaamiseksi.

- Tartunnan saaneet hyvin tavoittava hoitoketju aina diagnoosista hoitoon asti on avainasemassa hepatiitti C:n torjunnassa. Parhaiten tämä onnistuu toteuttamalla diagnoosi ja hoito kokonaisvaltaisesti niissä paikoissa, jossa tartunnat todetaan, mukaan lukien pistämällä huumeita käyttäviä palvelevat terveysneuvontapisteet”, kommentoi THL:n tutkimuspäällikkö Henrikki Brummer-Korvenkontio.

Lue myös: Jätevesitutkimus paljasti uutta tietoa huumeiden käyttömääristä Suomessa

Lue myös: Kuolleisuusluvut kääntyivät viime vuonna nousuun - ainaisten syiden joukossa selvästi yksi uusi

Lähde: THL

Kilpailut

Uusimmat