Kuva: Shutterstock

Maksuton ehkäisy nuorille jatkuu lähes kaikkialla Suomessa

19.08.2024 14:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Nyt toteutettu kokeilu yhtenäisti maksuttoman ehkäisyn saantia eri puolilla Suomea.

Nuorten maksuton ehkäisy jatkuu suuressa osassa maata, kertoo tuoreessa tiedotteessaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Vuosina 2022-2023 yhteensä 16 hyvinvointialuetta sekä Helsinki toteuttivat kokeilun, jossa nuorille tarjottiin maksuton ehkäisy. Nyt lähes jokainen näistä alueista aikoo jatkaa maksuttoman ehkäisyn tarjoamista alueesta riippuen joko alle 20- tai alle 25-vuotiaille nuorille. Vain Etelä-Karjalan hyvinvointialue päätti, että ehkäisyn tarjoamista ei jatketa vuonna 2024. Kuitenkin maksutonta ehkäisyä on ryhdytty tarjoamaan myös alueilla, jotka eivät osallistuneet kokeiluun. 

Kokeilu on myös tasannut hyvinvointialueiden välisiä eroja, sillä aikaisemmin maksuton ehkäisy on ollut tarjolla joillain alueilla jo vuosien ajan, kun taas joillain alueilla käytäntö ei ole ollut käytössä lainkaan. 

- Nuoret ovat Suomessa olleet ehkäisypalvelujen suhteen eriarvoisessa asemassa, koska maksutonta ehkäisyä on joissakin kunnissa tai joillakin alueilla saanut jo vuosia, mutta toisilla alueilla sitä ei ole ollut lainkaan tarjolla tai sen saaminen on ollut hyvin vaihtelevaa, kommentoi tiedotteessa THL:n tutkimuspäällikkö Reija Klemetti. 

Maksuttoman ehkäisyn pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä pystytä arvioimaan, sillä tähän mennessä toteutettu kokeilu oli liian lyhyt antaakseen vielä luotettavaa tietoa pitkällä tähtäimellä. Esimerkiksi raskaudenkeskeytysluvut tarkentuvat vasta ajan kuluessa. 

Lue myös: Mielenterveysongelmat yleistyvät erityisesti tytöillä - yhdellä ryhmällä kehitys kuitenkin posiitivista

Lue myös: Nuorten päihteidenkäytössä uusia piirteitä, selviää WHO-Koululaistutkimuksesta

Lähde: THL

Kilpailut

Uusimmat