Kuva: Shutterstock

Hinkuyskätapaukset kasvussa - THL suosittelee rokotuksia raskaana oleville

23.08.2024 10:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Rokotusten tavoitteena on estää vauvojen vakavia hinkuyskätapauksia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL suosittelee hinkuyskärokotteita raskaana oleville. Uusi ohjaus rokotteiden tarjoamisesta raskaana oleville on voimassa tammikuun 2025 loppuun asti, mutta sitä jatketaan tarvittaessa. 

Hinkuyskä on vaarallinen alle 1-vuotiaille ja aivan erityisesti vastasyntyneille, sillä he eivät ole vielä saaneet ensimmäistä hinkuyskärokotetta, joka annetaan kolmen kuukauden iässä. 

THL kertoo tiedotteessa, että raskaana oleville suositellaan hinkuyskärokotteen tehosteannosta raskausviikoilla 16–32. Tarvittaessa rokote voidaan antaa myös myöhemmässä raskauden vaiheessa. 

- Äidin rokotus raskauden aikana on turvallista. Se suojaa vauvaa hyvin elämän ensi kuukausina, jolloin vastasyntyneellä on suurin riski saada vakava hinkuyskä, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa. 

Hyvinvointialueet ja neuvolat tiedottavat siitä, miten rokotukset alueella toteutetaan. Rokotus on mahdollista saada neuvolassa esimerkiksi osana raskausviikoille 22–24 ajoittuvaa terveystarkastusta. Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton. 

Suomessa ja muualla Euroopassa on raportoitu lisääntyneessä määrin hinkuyskätapauksia. Kuluvan vuoden aikana Suomessa on raportoitu 1233 tapausta, mikä on selvästi enemmän kuin vastaavaan aikaan ennen koronapandemiaa.

- Hinkuyskäkomponentteja sisältäviä rokotteita on käytetty vuosikymmeniä. Ne ovat tehokkaita vakavaa tautia vastaan, mutta suoja ei ole kovin pitkäkestoinen. Rokotteet ovat turvallisia myös raskaana oleville. Lapsen rokotusohjelmaa jatketaan normaalisti riippumatta siitä, onko äiti saanut raskauden aikana hinkuyskärokotetta vai ei, Nohynek sanoo. 

Kansallisessa rokotusohjelmassa hinkuyskärokotteet annetaan lapsille neuvolassa kolmen, viiden ja 12 kuukauden iässä sekä 4-vuotiaana. Lisäksi tehosterokotusta tarjotaan kouluiässä kaikille 14–15-vuotiaille sekä nuorille aikuisille 25 vuoden iässä. Jos on raskauden aikana saanut ikäkausitehosteena annettavan dtap-rokotuksen, ei toista rokotusta tarvita. 

Lue myös: Muistitko hakea tämän rokotteen, jos olet 25-, 45- tai 65-vuotias? Tehosteesta ei tule muistutusta

Lue myös: Syöpään saatetaan löytää rokote tällä vuosikymmenellä

Lähde: THL

Kilpailut

Uusimmat