Kuva: Voice.fi

Some hurahti karkkitaateleihin – mutta ovatko ne oikeasti terveellisempi vaihtoehto herkuille?

01.09.2024 14:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Hittiherkku vai harhaluulo? Ravitsemusterapeutti täsmentää suosittujen karkkitaateleiden terveysväitteitä ja suositusmäärää.

Karkkitaatelit ovat nousseet viraalihitiksi sosiaalisessa mediassa. Karkilta maistuvia taateleita hehkutetaan terveellisenä vaihtoehtona perinteisille makeisille, mutta ovatko ne todella niin terveellisiä kuin väitetään?

Laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kommentoi Voice.fi:lle sähköpostitse karkkitaateleiden terveysväitteitä ja niiden ravintosisältöä verrattuna perinteisiin makeisiin. 

Kaloripitoisuus ja kuitu

Vertailussa käytettiin karkkitaateleita, jotka myydään 90 gramman pusseissa. Partanen kertoo kyseisten karkkitaatelien sisältävän noin 300 kilokaloria 100 grammaa kohden, mikä on hieman vähemmän kuin perinteisten karkkien keskimääräinen energiapitoisuus (350 kcal/100 g). Vaikka ero ei ole merkittävä, karkkitaatelit tarjoavat karkkeihin verrattuna enemmän ravintoaineita, kuten kuitua.

"Karkeista ei nyt juuri saa mitään muuta kuin energiaa hiilihydraatin muodossa ja näistä taateleista saa edes lisäksi jonkin verran kuitua", kertoo Partanen. 

Tämä tekee karkkitaateleista ravitsevamman vaihtoehdon perinteisille makeisille. Puolikkaasta pussista (noin 45 g) karkkitaateleita saa saman verran kuitua kuin parista viipaleesta runsaskuituista leipää. Kuidun saanti on tärkeää ruoansulatuksen kannalta, ja se auttaa pitämään verensokerin tasaisempana.

Sokeri

Vaikka monien karkkitaatelipussien kylkeen on kirjoitettu "ei lisättyä sokeria", sisältävät taatelit luontaisesti sakkaroosia eli samaa sokeria, jota löytyy myös perinteisistä karkeista. Vertailun karkkitaatelit sisältävät 60 grammaa sokereita 100 grammaa kohden. 

Vaikka karkkitaatelit ovat hieman parempi vaihtoehto makeanhimoon kuin perinteinen karkki, sisältävät ne runsaasti sokeria ja siksi niiden syömisessä täytyy muistaa kohtuus. 

Taatelit voivat myös aiheuttaa herkkävatsaisille vatsaoireita, mikäli taateleita syö suuren annoksen kerralla. 

"Vatsaoireet johtuvat taateleiden sisältämistä FODMAP-hiilihydraateista, jotka ei kaikilla suolistossa niin helposti imeydy ja siksi aiheuttavat vatsan väänteitä", täsmentää Partanen. 

Suositusmäärä

Partanen kertoo suositellun määrän riippuvan yksilön ruokavaliosta, energiantarpeesta ja siitä, kuinka hyvin taatelit sopivat omaan ruuansulatukseen. 

"Sanoisin, että mikäli karkit näihin tuotteisiin vaihtaa, niin pari kolme taatelia jälkiruoaksi on monille ihan ok. Paljon urheileva voi vetää pussinkin päivässä", summa Partanen. 

Lue myös: Jos lähetetty kirje on liian painava postimerkkien määrään nähden, meneekö se perille? Posti vastaa

Lue myös: Älä haksahda kantarellimetsällä - näistä merkeistä tunnistat keltavahveroa muistuttavan valevahveron

Lue myös: Kannattaako sienet poimia kokonaisina ilman veistä ja saako ne pestä vedellä? Asiantuntija selventää

Kilpailut

Uusimmat