Kuva: Shutterstock

Tutkimus osoitti etätyön piilevän varjopuolen: "Eräänlainen hybridityön paradoksi"

31.08.2024 16:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Vaikka hybridityöskentelyn koetaan parantavan terveydentilaa, tuo se mukaanaan omat haasteensa, selvisi vakuutusyhtiö Ifin tutkimuksessa.

Vakuutusyhtiö Ifin toteuttaman pohjoismaisen terveystutkimuksen mukaan lähes 60 prosenttia etätyötä tekevistä suomalaisista kokee hybridityön parantaneen heidän terveydentilaansa. Vain alle kymmenesosa näkee etätyöllä olleen kielteisiä vaikutuksia. 

Kuitenkin samaan aikaan yli puolet etätyötä tekevistä suomalaisista raportoi pitkäkestoisesta stressistä, mikä on yleisempää kuin niillä, jotka eivät tee etätyötä, selviää Ifin tutkimuksesta. 

– Tämä on eräänlainen hybridityön paradoksi: useimpien mielestä se parantaa hyvinvointia, mutta voi itse asiassa myös lisätä haitallista stressiä. Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, mikä on tuottavuuden kannalta paras määrä etä- ja läsnätyötä, ja osa yrityksistä on tehnyt uusia linjauksia hybridityölle. Myös tätä näkökulmaa kannattaa tarkastella, kommentoi yritysten henkilövakuutuksista vastaava johtaja Jarkko Kantoluoto Ifin tiedotteessa.

Erityisesti työn vaatimukset aiheuttavat enemmän stressiä hybridityötä tekeville kuin niille, jotka eivät työskentele etänä. Etätyö voi hämärtää työn ja vapaa-ajan rajoja ja luoda paineen olla aina tavoitettavissa, mikä voi johtaa epäselviin odotuksiin, palautteen puutteeseen ja liian suureen työmäärään.

Hybridityö asettaa myös esihenkilöille erityisiä haasteita, sillä heidän on vaikeampaa seurata työntekijöidensä jaksamista ja tunnistaa liiallisen stressin merkkejä.

– Säännölliseen ja selkeään viestintään kannattaa panostaa erityisen paljon, Kantoluoto painottaa. 

Tiedot käyvät ilmi Ifin tänä vuonna toista kertaa toteuttamasta pohjoismaisesta terveystutkimuksesta, johon vastasi 4 013 täysi-ikäistä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Suomalaisia tutkimukseen vastanneista oli 1 002.

Lue myös: Jos lähetetty kirje on liian painava postimerkkien määrään nähden, meneekö se perille? Posti vastaa

Lue myös: Nämä kaksi tappavaa myrkkysientä sekoitetaan helposti ruokasieniin - virhe voi olla kohtalokas

Lue myös: Onko omenoihin ilmestynyt ruskeita laikkuja? Ryhdy toimiin ja pidä puutarhurin painajainen kurissa

Lähde: If

Kilpailut

Uusimmat