Kuva: Shutterstock

Kuinka paljon syöt kalaa? Tutkimuksen mukaan terveyshyödyt haittoja suuremmat

18.09.2024 20:15 - Vilma Toikka / vilma.toikka@bauermedia.fi

Kotimaisen kalan syöntiä suositellaan.

Tuoreessa tutkimushankkeessa selvitettiin kalaan kertyvien ravinto- ja vierasaineiden pitoisuuksia kotimaisista kalalajeista ja -tuotteista. Hankkeessa mitattiin eri vierasaineiden kuten dioksiinien ja PCB-yhdisteiden, PFAS-yhdisteiden, bromattujen difenyylieettereiden, elohopean ja epäorgaanisen arseenin pitoisuuksia. Näiden vierasaineiden liiallinen saanti voi johtaa terveydellisiin haittoihin. Haittavaikutuksia voivat olla muun muassa älykkyyden tai hedemällisyyden heikkeneminen.

Kotimaisessa kalassa suurin osa olivat EU:n asettamien säädösten rajoissa. Vierasainepitoisuudet ovat kasvatetussa kalassa vähäisempiä kuin saman lajisessa luonnonkalassa.

Kotimaisen kalan syöntiä suositellaan, sillä kun katsotaan nykyistä suomalaisten kalan käytön kulutusmäärää, terveyshyödyt ylittävät vierasaineiden saantiin liittyvät haitat jokaisessa ikäryhmässä. Tutkimuksen mukaan kalan käytön lisääminen olisi väestön terveydelle eduksi. Etenkin vähän hyödynnettyjen kalalajien kuten särkikalojen syöntiä suositellaan. 

Suomalaisiin luonnonkaloihin kertyneet haitalliset aineet ovat jossain määrin rajoittaneet kalan hyödyntämistä elintarvikkeeksi tai rehuksi. Haitalliset aineet ovat myös heikentäneet arviota meriympäristön tilasta Suomen aluevesillä. Kalaan kertyviä haitallisia yhdisteitä, jotka ovat terveydelle haitallisia, ei ole aiemmin huomioitu riittävästi.

Kalan lisäämisellä ruokavalioon on monia hyödyllisiä terveysvaikutuksia

Hankkeessa mitattujen D-vitaminiin ja omega-3-rasvahappojen osalta D-vitamiinia oli eniten merialueiden ahvenissa sekä lahnoissa. Silakassa ja muikussa puolestaan havaittiin omega-3-rasvahappoja. Kalan lisäämisellä ruokavalioon on hyviä terveyshyötyjä kuten kokonaiskuolleisuuden ja tiettyjen syöpien riskin väheneminen.

Tutkimushankkeen mukaan suurimmat terveyshyödyt kalan syönnistä kohdistuvat keski-ikäiselle tai sitä vanhemmille. Pienillä lapsilla sekä raskaana olevilla ja imettävillä naisilla terveyshyödyillä katsotaan olevan haittoja suurempi vaikutus, mutta etenkin alle 9-vuotiailla lapsilla erotus on kuitenkin suhteellisen vähäinen.

Herkimpiin kuluttajaryhmiin kuuluvia ohjataan noudattamaan Ruokaviraston turvallisen käytön ohjeita ja suosimaan kalankäytössään sellaisia lajeja, joissa vierasaineita on vähiten.

Tutkimushankkeeseen osallistui tutkijoita Ruokavirastosta, Luonnonvarakeskuksesta, Terveyden ja hyvinvoinninlaitokselta, maa- ja metsätalousministeriöstä sekä Suomen Ympäristökeskuksesta.

Lue myös: Kysy, mitä kuuluu? Se voi pelastaa hengen – tänään vietetään kansainvälistä itsemurhien ehkäisypäivää

Lue myös: Useita on altistunut Suomessa lääkkeille vastustuskykyiselle tuberkuloosille

Lähde: Valtioneuvosto

Kilpailut

Uusimmat