Kuva: Shutterstock

Nuoruusajan ystävillä yllättävä vaikutus terveyteen

30.09.2024 08:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Kavereiden geenit saattavat lisätä alttiutta päihde- ja mielenterveysongelmille.

Lapsuus - ja nuoruusajan kavereiden geenien ja henkilön omien terveysriskien välillä on havaittu yhteys, kertoo tuore tutkimus. 

Tutkimuksesta selviää, että henkilöllä, jonka kavereilla oli korkeampi geneettinen riski terveysongelmille, oli itsellään myös korkeampi riski kyseisille ongelmille. Yhteys myös säilyi, vaikka henkilöllä itsellään ei ole geneettistä riskiä kyseisiin ongelmiin.

Science Alertin mukaan tutkimuksessa kartoitettiin geneettisiä riskitekijöitä, kuten mielialahäiriön tai addiktion perimisen riskiä. Tutkimuksen keskiössä olivat muun muassa päihdeongelmat, masennus ja ahdistuneisuushäiriö. 

- Kavereiden geneettiset taipumukset sekä psykiatrisiin, että päihdehäiriöihin liittyvät yksilön omaan riskiin sairastua samoihin häiriöihin nuorena aikuisena, sanoo Rutgersin yliopiston psykiatri Jessica Salvatore.

Kaveriporukka vaikutti eniten päihdehäiriön kehittymiseen. Erityisesti samaa koulua käyvät nuoret vaikuttivat toisiinsa enemmän, kuin pelkästään samalla alueella asuneet nuoret. Tutkimuksessa havaittiin merkittävin vaikutus 16-19-vuotiaiden väliltä.

Tutkimustulosta saattaa selittää nuorena koettu alttius ryhmäpaineelle, mutta geneettisten tekijöiden perusteella ilmiöön voi liittyä muutakin. Salvatoren mukaan asia vaatii vielä lisää tutkimuksia. 

Rutgersin yliopiston tutkimuksessa analysoitiin yli 650 000 ruotsalaisen terveystietoja. Kohderyhmä oli iältään 17-30-vuotiaita. Tutkijat analysoivat henkilöiden terveys- ja lääkitystietoja selvittääkseen näiden aikuisiällä kohtaamia päihde- ja mielenterveysongelmia.

Lue myös: Seksitautien esiintyvyys kasvussa – keskeisenä syynä yksi tunne

Lue myös: Grooming räjähti käsiin pandemian jälkeen: "Tehkää internetistä turvallisempi"

Lähde: Science Alert

Kilpailut

Uusimmat