Kuva: Shutterstock

Suomen eläkejärjestelmän sijoitus tippui - yhdellä mittarilla pidetään kuitenkin kärkipaikkaa

15.10.2024 19:15 - Vilma Toikka / vilma.toikka@bauermedia.fi

Edelliseen vuoteen verrattuna Suomen pisteet tippuivat.

Suomi sijoittui kansainvälisen Mercer CFA InstituteGlobal Pension Index -vertailussa sijalle seitsemän. Edellisvuoteen verraten Suomen sijoitus tippui yhden sijan. Suomen eläkejärjestelmän pisteet olivat viime vuonna 76,6 pistettä, kun vuonna 2024 pisteet olivat 75,9. Vertailussa kärkeen sijoittuivat Hollanti, Islanti ja Tanska.

Eläketurvakeskuksen yhteyspäällikkö Mika Vidlundin mukaan Suomen pisteet eläkkeiden riittävyyden osalta ovat kuitenkin melko hyvät, 77 pistettä sadasta.

- Se on hitusen vähemmän kuin viime vuonna, mutta pisteet kertovat silti selvästi, että eläkejärjestelmämme tuottaa kohtuullista toimeentuloa eläkkeensaajalle, Vidlund sanoo.

Vidlundin sanoo, että etenkin eläkejärjestelmän taloudellinen kestävyys on ajankohtainen, sillä Suomen eläkeneuvotteluissa pohditaan tällä hetkellä eläketurvan rahoitusta. Suomen pisteet tippuivat kestävyydessä selkeästi vuoteen 2024 verrattuna.

Vertailusta nousee esille se, että Suomessa kärkimaita haasteellisempaa on eläketurvan toimintaympäristö.

- Huomionarvioista on sekin, että rahastointiin perustuva Singapore on noussut Suomen edelle. Samalla Chile on kiilannut Ruotsin edelle kärkikymmenikköön pudottaen Ison-Britannian kärkiryhmästä, Vidlund toteaa.

Suomi pitää edelleen kärkipaikkaa eläkejärjestelmän hallinnon luotettavuudessa. Suomen eläketurva valittiin vertailussa luotettavimmaksi ja läpinäkyvimmäksi. Luotettavuudessa arvioidaan muun muassa eläkejärjestelmän sääntelyä, eläke-etuuksien turvaamista, asiakasviestintää ja toimikuluja.

Mercer CFA Institute Global Pension Index -vertailun laatii kansainvälinen konsulttiyhtiö Mercer. Tänä vuonna vertailuun osallistui 48 maata. 

Kansainvälisen Mercer CFA InstituteGlobal Pension Index -vertailussa selvitetään eri maiden eläkejärjestelmiä niiden riittävyyden, järjestelmän kestävyyden sekä hallinon luotettavuuden perspektiivistä. 

TOP 10 -eläkejärjestelmät:

1. Hollanti

2. Islanti

3. Tanska

4. Israel

5.  Singapore

6. Australia

7. Suomi

8. Norja

9. Chile

10. Ruotsi

Lue myös: Korkeakouluopiskelijoiden psyykkinen kuormitus vähentynyt: "Pitkästä aikaa hyvä uutinen"

Lue myös: HUS alkaa tarjota vasta-ainetta virukselle, joka vie monia vauvoja sairaalahoitoon

Lähde: Eläketurvakeskus

Kilpailut

Uusimmat