Kuva: Shutterstock

Näin tauko voimaharjoittelussa vaikuttaa lihasten kehittymiseen - tutkimus selvitti

22.10.2024 14:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Tulokset olivat testiryhmissä hyvin samankaltaisia.

Jyväskylän yliopistossa selvitettiin, kuinka pidempi tauko harjoittelussa vaikuttaa voimaharjoittelussa maksimivoimaan ja lihasten kokoon. Selvisi, että edes 10 viikon tauko ei vaikuttanut juurikaan kehitykseen heikentävästi.

Tutkimustulokset saatiin testiryhmäläisiltä, jotka harjoittelivat tutkimuksen aikana yhteensä 20 viikkoa. Toinen ryhmistä harjoitteli 20 viikkoa yhtäjaksoisesti, ja toinen piti välissä 10 viikon tauon. Erilaisista etenemistyyleistä huolimatta tutkimuksessa todettiin, että tulokset maksimivoiman ja lihasten koon kehittymisessä olivat molemmilla ryhmillä hyvin samanlaiset. Tutkimuksessa etenkin maksimivoima säilyi vielä lihasten kokoakin paremmin.

Väitöskirjaa tauon vaikutuksista tekevä Eeli Halonen liikuntatieteellisestä tiedekunnasta kommentoi yliopiston tiedotteessa, että tauon jälkeen treenissä kehityttiin jopa erittäin nopeasti. Sen sijaan yhtäjaksoisesti harjoittelevilla kehitys alkoi hidastua ensimmäisten viikkojen jälkeen. Toki tauko silti laittoi kehityksen ikään kuin jäihin hetkeksi, mutta tauon jälkeen matka jatkui kuitenkin siitä, mihin jäätiin.

- Tauon jälkeen ensimmäisten viikkojen aikana kehitys oli erittäin nopeaa ja vain viiden viikon harjoittelun jälkeen taukoa edeltänyt taso oli jo saavutettu. Samaan aikaan yhtäjaksoisesti harjoitelleilla kehitys oli selvästi hidastunut ensimmäisen kymmenen viikon jälkeen. Tämä johti siihen, että ryhmien välillä ei lopulta ollut eroa lihasmassan tai voiman kehittymisessä, Halonen lisää. 

Ilmiölle on nimikin, ja sitä kutsutaan lihasmuistiksi. Tarkkaa toimintamekanismia sille ei kuitenkaan vieläkään tiedetä.

-Lihasmuistin fysiologisia mekanismeja ei vielä täysin tunneta, ja seuraavaksi meidän onkin tarkoitus tutkia syvällisemmin lihaksissa tapahtuvia solu- ja molekyylitason muutoksia, jotka voisivat mahdollisesti selittää tätä ilmiötä, sanovat tutkimuksen senioritutkijat Juha Hulmi ja Juha Ahtiainen

Lue myös: Kuinka pitkä tauko kannattaa salilla pitää toistojen välissä? Riippuu tavoitteesta, sanoo asiantuntija

Lähde: Jyväskylän yliopisto

Kilpailut

Uusimmat