Haluatko 2 vuotta elinaikaa lisää? Pieni ruokavalionmuutos riittää

03.04.2013 13:45 - Katariina Näreaho

Tuoreessa amerikkalaistutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa omega-3-rasvahappojen vaikutusta kuolleisuuteen. Tulokset osoittivat, että säännöllinen kalan syönti voi pidentää ikää jopa parilla vuodella.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että kalan säännöllinen syöminen vähentää riskiä kuolla sydänsairauksiin. Se, millainen vaikutus rasvahapoilla on muihin kuolinsyihin tai kuolleisuuteen ylipäätänsä, on ollut epäselvää. Hiljattain julkaistu Harvardin ja Washingtonin yliopistojen tekemä tutkimus keskittyikin juuri tähän.

Tulokset osoittavat, että henkilöillä, joilla oli korkeampi veren omega-3-rasvahappopitoisuus, oli pienempi riski kuolla ennenaikaisesti. Muihin testihenkilöihin verrattuna kuolemanriski oli jopa 27 prosenttia pienempi, sydänsairaisiin verrattuna lukema oli 35 prosenttia.

Tutkijat kävivät läpi pitkäaikaisen terveystutkimuksen tuloksia. Yhdysvaltain kansallisen sydän-, keuhko- ja veri-instituutin tekemään terveystutkimukseen osallistui 16 vuoden aikana noin 2 700 amerikkalaisvanhusta, joista nuorimmat olivat 65-vuotiaita.

- Kerätyt tiedot vain vahvistavat sen, että omega-3-rasvahapot ovat tärkeitä sydämen terveydelle. Lisäksi ne viittaavat siihen, että niiden tuomat hyödyt voivat pidentää elinikäämme, tutkimuksesta vastannut dosentti Dariush Mozaffarian kertoo.

Tulokset olivat selkeitä: keskimäärin elinikä oli 2,2 vuotta pidempi heillä, joiden veressä omega-3-pitoisuudet olivat korkeita.

Lähde: HSPH

Kilpailut

Uusimmat