Liiallinen melu voi tehdä ihmisen sairaaksi - ohjeet hälinän hillitsemiseen
Äänekäs ympäristö voi saada ihmisen sairaaksi. Sen lisäksi, että melu on riski kuulolle, liiallinen melu on yhteydessä muun muassa painonnousuun, korkeaan verenpaineeseen ja moniin muihin terveysongelmiin. Monen asiantuntijan mukaan ihmisten kuuluisi laskea desibelejä samalla tavalla kuin lasketaan kaloreita. Moderni ja äänekäs elämä tekee monet sairaiksi.
Erään vuonna 2011 julkaistun tanskalaistutkimuksen mukaan jokainen kymmenen desibelin nousu äänessä läheisellä tiellä nosti yli 65-vuotiaiden sydänkohtausriskiä yli neljäsosalla. Lisäksi vuonna 2013 julkaistun brittitutkimuksen mukaan niillä henkilöillä, jotka asuivat lähellä Heathrow'n lentokenttää, oli suurempi riski joutua sairaalahoitoon tai kuolla ennenaikaisesti.
Melu yhteydessä painonnousuun
Viime viikolla julkaistiin ruotsalaistutkimus, jonka mukaan liikenteen aiheuttama melusaaste on yhteydessä painonnousuun. Karoliinisen instituutin tekemässä tutkimuksessa selvisi, että ihmiset, jotka asuivat lähellä vilkasta tietä, kärsivät todennäköisemmin painonnoususta kuin ne, joiden kodit sijaitsivat rauhallisemmalla seudulla.
- Melu on stressitekijä, mikä nostaa valvetasoa, vaikuttaa hermostoon sekä hormonitasoihin kehossamme, Lontoon yliopiston psykiatrian professori Stephen Stansfeld kertoo Daily Mail -lehdelle.
Ihminen on ohjelmoitu vastaamaan meluun, erityisesti jos melu aiheuttaa uhan. Kun ihminen kärsii stressistä, keho erittää 'taistele tai pakene' -hormoneja, kuten kortisolia, adrenaliinia ja noradrenaliinia. Nämä hormonit kuitenkin myös nostavat sykettä ja verenpainetta ja kehottavat kehoa hillitsemään varastorasvojen kulutusta.
Millainen melu ärsyttää eniten?
Kyse ei kuitenkaan ole pelkästä melusta, vaan myös siitä, miten paljon melu ärsyttää henkilöä. Jotakuta voi ärsyttää eniten esimerkiksi jääkaapin humina ja toinen ihminen ärsyyntyy helposti kuullessaan lapsen itkua.
Kotona, työmatkalla ja työpaikalla voi pienilläkin asioilla vähentää melusaastetta:
Korvatulpat
Kurvatulppia kannattaa käyttää nukkuessa. Lisäksi makuuhuoneeksi on hyvä valita sellainen huone, jonka ikkunat eivät aukea suoraan vilkkaan tien suuntaan. Ikkunan sulkeminen vähentää melua noin 20 desibeliä.
Työpaikalle viherkasveja
Kasvien on todettu vastaanottavan ääniaaltoja, mikä vähentää esimerkiksi avokonttorin melutasoja.
Melutauko
Kotona kannattaa pitää säännöllisesti melutaukoja, eli laittaa televisio, radio tai muut ääntä tuottavat kojeet kiinni.
Kävely puistossa
Kävely hiljaisessa puistossa voi vähentää stressitasoja ja vähentää myös päivän aikana kuultavaa melusaastetta. Kannattaa myös viettää aikaa kodin hiljaisimmassa huoneessa. Huoneen tai tilan ei tarvitse olla täysin hiljainen. Hyminällä on todettu myös olevan rauhoittava vaikutus.
Lue myös: Suomalaisnaiset nukkuvat eniten maailmassa - saatko yhtä paljon unta?
Lähde: Daily Mail