Kuorsaako kumppanisi? Lue, milloin on syytä huolestua
Kuorsaaminen vaikuttaa sekä kuorsaajan itsensä että hänen mahdollisen kumppaninsa terveyteen, jos kumppani ei pysty enää nukkumaan levollisesti. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Mauri Koskinen kertoo, että lähes kaikki miehet kuorsaavat jossain kohtaa elämänsä aikana. Tutkimustulokset osoittavat, että kaikista suomalaisista noin puolet kuorsaavat jossain vaiheessa elämäänsä. Naisilla kuorsaaminen on huomattavasti vähäisempää kuin miehillä.
- Jos on kova kuorsaaja, se saattaa häiritä unen laatua. Uni on tila, missä ihminen saa potentiaalinsa seuraavaa päivää varten. Hyvä yöuni mahdollistaa hyvän elämänlaadun päivällä, Koskinen kertoo.
Kuorsaamisessa ääni tulee ylähengitysteistä. Suurin syy kuorsaamiseen on pehmeä kitalaki, joka tärisee kuorsaajalla. Kuorsaamiseen vaikuttavat myös muut asiat, esimerkiksi nenän tukkoisuus, purenta, leuka sekä nielun rakenne. Koskinen muistuttaa, ettei kuorsaus itsessään ole sairaus, mutta saattaa myös olla.
Päiväväsymystä ja päänsärkyä
Kuorsaamiseen saattaa liittyä hengityskatkoksia, jolloin siitä voi tulla suurikin ongelma. Uniapneatapaukset ovat Koskisen mukaan lisääntyneet vuosien saatossa. Yleensä silloin tulee päiväväsymystä eli tekee mieli päiväunille, ja aamulla on kelju nousta ylös sängystä.
- Tähän saattaa liittyä myös keskittymiskyvyn puutteita, päänsärkyä ja yleistä elämänlaadun huonontumista. Silloin ehkä kannattaa käydä tutkituttamassa asia, Koskinen neuvoo.
Libido laskee, verenpaine nousee
Kuorsaaminen voi myös aiheuttaa libidon ongelmia ja erilaisia psyykkisiä ongelmia. Verenpaine saattaa myös nousta ja kuorsaaminen voi aiheuttaa sydänongelmia, varsinkin jos siihen liittyy hengityskatkoksia.
Uniapneatapauksissa kuorsaaminen katkeaa yön aikana. Ihminen saattaa havahtua itse siihen, että hän korahtaa tai hengitys loppuu. Vieressä nukkuja huomaa asian monta kertaa paremmin kuin itse uniapneasta kärsivä. Ongelma on se, että uniapnea tulee hiljalleen niin, ettei ihminen sitä itse huomaa ennen kuin oireet ovat todella vakavia.
Usein lääkäri näkee potilaan nieluun katsomalla, että tämä kuorsaa. Koskinen kertoo, että pelkkä kuorsaajahan on vieressä nukkujan ongelma. Kuorsaaja itse ei välttämättä koe asiaa ongelmana. Jos siitä tulee myös kuorsaajalle ongelma, asia kannattaa selvittää.
Lue myös: Onko seksielämänne latistunut? Syy voi olla kuorsaamisessa