Kuva: Fotolia
Treenaatko liian kevyesti? 3 merkkiä
Jos urheilet turhan pienellä sykkeellä, kunnon kehitys saattaa tyssätä.
Ihmiset, jotka aloittavat kuntoilun pitkän tauon jälkeen, huomaavat kuntonsa kohenevan varsin nopeasti, kun liikunnasta tulee taas säännöllinen osa arkea. Samat lihaskuntoharjoitukset ja lenkit voivat kuitenkin pian muuttua aivan liian kevyiksi, kun kunto on lähtenyt kasvuun. Kehitys tyssää kuin seinään, jos treenirutiineja ei muuteta.
Muun muassa seuraavat merkit kertovat siitä, että sinun olisi ehkä aika muuttaa urheilurutiinejasi astetta raskaampaan suuntaan:
Sykkeesi ei enää nouse korkealle
Sydämen syke on varsin hyvä mittari kertomaan, kuinka kroppasi reagoi liikunnan tuomaan rasitukseen. Esimerkiksi sykemittaria käyttämällä voit hyvin seurata, tulisiko treenin intensiteettiä nostaa. Esimerkiksi kestävyyskunnon kohentamiseksi syke tulisi nostaa noin 70-85 prosenttia maksimisykkeestä. Maksimisyke on jokaisella ihmisellä henkilökohtainen, mutta esimerkiksi noin 30-vuotiailla naisilla se on suunnilleen 196 lyöntiä minuutissa.
Varsinkin aerobista liikuntaa harrastaessa, kuten lenkkeillessä, sydämen lyöntitiheys osoittaa totuudenmukaisesti, kuinka raskas kyseinen treeni kropallesi on.
Entiset toistomäärät eivät enää tunnu missään
Lihaskuntotreeneissä syke ei aina ole oikea mittari kertomaan, onko harjoitus kropalle sopivan raskas. Jos olet treenannut jo pidemmän aikaa samoilla painoilla ja toistomäärillä, on kuitenkin varsin selvää, että treenistä on tullut sinulle taatusti jo tehoton.
Jos jaksat tehdä lihaskuntotreenin ilman, että lihaksesi tuntuvat rasittuneilta ja tunnet, että voisit vielä jatkaa harjoitusta pidempään, on sinun parasta muuttaa harjoitusrutiinejasi. Kysy vinkkejä esimerkiksi ammattilaiselta tai hanki personal trainer, joka osaa opastaa sinua oikeanlaisten toisto- ja painomäärien kanssa.
Pystyt treenatessasi keskittymään kaikkeen muuhun
Jos pystyt jalkaprässissä istuessasi lukemaan lehteä tai juoksumatolla hölkätessäsi tekstaamaan, on treenisi sinulle aivan liian heppoinen. Jos tarkoituksenasi ei ole tehdä palauttavaa, kevyttä harjoitusta, tulee sinun keskittyä treeniisi täysillä.
Jos pystyt puuhaamaan urheillessasi kaikkea muuta, et keskity treenaamaan intensiivisesti. Säästä muut ajanvietteet hetkiin, jolloin et ole treenaamassa. Tämän jälkeen saat taatusti parempia tuloksia aikaiseksi! Jos urheillessasi aika tahtoo käydä pitkäksi, se tarkoittaa, että sinun on lisättävä treeniisi tehoa!
Lue myös: 10 superkeinoa maksimoida treeni ja saada rasva palamaan
Lähteet: Fresh, Huffington Post