Kuva: Fotolia

Mitä unirähmä oikein on? Tieto ei sovi bakteerikammoisille

30.03.2016 18:15 - Senja Rapila

Rähmän alkuperä on monelle ällöttävä mysteeri.

Jokaisella meillä kertyy päivittäin silmäkulmiin rähmää, joko sen huomaa kesken päivän tai hyvin nukutun yön jälkeen.

Rähmä on monen erilaisen asian summa, eli se koostuu limasta, kuolleista ihosoluista, öljystä, pölystä ja bakteereista, joita on silmissämme koko ajan. Siinä vaiheessa kun huomaamme rähmän silmäkulmassa, kaikki tämä "lika" on vain kerääntynyt kasaan.

Silmät pysyvät jatkuvasti puhtaina silmän limakalvon ja öljyisen pintakerroksen takia. Kun silmiin päätyy pölyä, ne puhdistuvat näkökentältä silmiä räpsäyttämällä. Sitten kun nukumme, emme räpsyttele silmiämme miltei lainkaan; näin kaikki päivän aikana silmiin kertynyt lika muuttuu rähmäpaakuiksi ja kertyy silmäkulmaan kyynelkanavista erittyvän nesteen avulla.

Allergikoilla tahmaisempaa rähmää

Rähmän koostumus riippuu hyvin pitkälti siitä, millaista likaa kyynelkanavassa on sillä hetkellä. Allergikoilla ja sellaisilla henkilöillä, joilla on normaalia herkemmät silmät, on kuitenkin huomattavasti tahmaisempaa rähmää, sillä he hierovat silmiään normaalia enemmän. Näin silmät tuottavat enemmän limaa.

Oli unirähmäsi millaista tahansa, kannattaa muistaa, että sen muodostuminen on täysin normaalia. Jos kuitenkin huomaat, että silmistäsi erittyy rähmää normaalia enemmän, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Runsas rähmäneritys voi olla merkki jostain tulehduksesta tai tukkeutuneista kyynelkanavista.

Lähde: Metro

Lue myös: Allergiaa ei kannatta sekoittaa flunssan oireisiin - lue, miten välttää katupölyn haitat

Lue myös: Mistä koostuvat kunnolliset yöunet? Tutkijat selvittivät

Kilpailut

Uusimmat