Mitä sokeri tekee kehollesi? 10 järkyttävää faktaa

09.05.2015 15:15 - Tiina Svensk

Sokerittoman ruokavalion noudattaminen on tällä hetkellä trendikästä - eikä kenties täysin turhaan. Sokeri nimittäin vaikuttaa useampaan asiaan kuin saatat uskoa.  

Ylipaino, hampaiden reikiintyminen ja väsynyt olotila voivat johtua liian sokerisesta ruokavaliosta. Sokerittomasta ruokavaliosta on tullut trendikkäämpää, eikä turhaan. Kokosimme yhteen tietoa siitä, mitä kaikkea sokeri tekeekään kehossamme:

Pitää nälkäisenä

Sokeri vaikuttaa greliini- ja leptiini-hormoneihin, jotka vaikuttavat kasvuun ja rasvan varastoitumiseen. Lisäksi nämä hormonit vaikuttavat kylläisyydentunteeseen. Sokeri häiritsee hormonitasapainoa, ja saa olosi samalla jatkuvasti nälkäiseksi.

Saa olon väsyneeksi

Kun syöt sokeria, se vapauttaa kehossasi glukoosia, joka saa verensokerisi nousemaan. Tasot kuitenkin romahtavat yhtä nopeasti kuin nousevatkin, jonka jälkeen olo on helposti väsynyt. Sokeri saattaa vaikuttaa myös unenlaatuun, kun taas proteiini, pehmeät rasvat ja täysjyväviljatuotteet parantavat unenlaatua ja siten myös päivän energiatasoja.

Aiheuttaa ryppyjä

Runsas sokerin käyttö yhdistetään suoraan ihon ikääntymiseen ja ryppyjen muodostumiseen. Sen sijaan, että tankkaisit välipalallasi sokeria, huolehdi hyvistä rasvahapoista - samalla ihosi kiittää.

Aiheuttaa masennusta

Sokeri rasittaa lisämunuaisia, joka aiheuttaa uupumusta ja masentuneisuutta. Lisäksi sokeri sekoittaa dopamiini-tasoja, jotka vaikuttavat mielialaamme.

Vaikuttaa sisäelimiin

Sokeri saattaa vahingoittaa maksaa alkoholin tavoin: sokerinen ruokavalio aiheuttaa rasvan varastoitumista sisäelimiin. Vaikka rasvaa olisi ehtinyt jo muodostua elimien ympärille, ei tilanne ole kuitenkaan lopullinen. Terveellisemmällä ruokavaliolla parannat myös sisäelimien hyvinvointia.

Vahingoittaa hampaita

Mehut ja sokeriset virvoitusjuomat vahingoittavat etenkin lasten ja nuorten hampaita, mutta ovat jokaisen ikäryhmän edustajan purukalustolle haitallisia. Kasvanut virvoitusjuomien käyttö on aiheuttanut viimeisen kymmenen vuoden aikana ennätysmäärän hammasongelmia, kuten mätänemistä ja hammassiirtoja.

Sekoittaa suoliston toiminnan

Sokeri vaikuttaa suoliston bakteereiden toimintaan, jotka pitävät huolta toimivasta ruuansulatuksesta, mineraalien imeytymisestä ja vastustuskyvystä. Ilmavaivat, pahanhajuinen hengitys ja ruuansulatusongelmat voivat johtua siis liiasta sokerin käytöstä.

Aiheuttaa diabetestä

Sokeri vaikuttaa kehon insuliinitasoihin, ja voi aiheuttaa ylipainoa ja toisen tyypin diabetestä. Ylipainon myötä syytä ei ole huolehtia ainoastaan insuliinin tasaisesta tuotannosta, vaan myös ennaltaehkäistä muita sairauksia, joita ylipaino saatta aiheuttaa.

Aiheuttaa lihaskipua

Tuntuuko kehosi jäykältä ja turvonneelta, ja lihaksiasi särkee? Sokeri rasittaa etenkin haimaa, hormonitoimintaa, vastustuskykyä ja maksaa - ja se kaikki vaikuttaa yleiseen olotilaan kehossasi.

Pitää sinut aliravittuna

Koska sokeri vaikuttaa ruuansulatuksen toimintaan ja aiheuttaa riippuvuutta, se vaikuttaa myös tärkeiden ravintoaineiden saantiin ja imeytymiseen. Vaikka söisitkin paljon kaloreita, on sokerinen ruokavalio hyvin ravintoköyhää.

Lue myös: Eroon makeanhimosta - naiset paljastavat niksinsä

Lähde: Daily mail

Kilpailut

Uusimmat