Pilaatko vahingossa treenisi? Kuntoilusäännöt, jotka eivät pidäkään paikkansa
Olet saattanut kuulla tiettyjä kuntoiluun ja treenaamiseen liittyviä lausahduksia useasti - ja uskot niihin itsekin. Yleiset käsitykset eivät kuitenkaan aina päde, sillä jokainen treenaaja on yksilöllinen. Kokosimme alle treenimyyttejä, joita ei kannata purematta niellä:
"Ei kipua, ei hyötyä"
Vaikka tulosten eteen täytyykin tehdä töitä, ja polte lihaksissa tulee varmasti tutuksi treenatessa, niin jatkuva kipu tai arkuus lihaksissa eivät kuitenkaan ole hyväksi - etenkin jos treenaat niistä huolimatta.
Lihasarkuus syntyy, kun lihas yrittää korjata itseään rankan treenin jälkeen. Anna siis kroppasi palautua, ja huomaat tuloksetkin nopeammin.
"Juokse kovaa kehittyäksesi"
Sprinttitreenit ja nopeat pyrähdykset todella tuovat tuloksia juoksuharrastukseesi, mutta on tärkeää muistaa myös kestävyysharjoittelu. Parhaimman lopputuloksen saat, kun tasapainotat pitkät, hitaammalla vauhdilla suoritetut lenkit ja nopeat sprinttitreenit toisiinsa. Näin keho saa erilaista rasitusta, eikä totu tietynlaiseen treenaamiseen.
"Älä treenaa ennen nukkumaanmenoa"
Monet tutkimukset väittävät, ettei treenejä tulisi sijoittaa myöhäiseen iltaan - ja puhuvatkin osittain totta, sillä suurinta osaa meistä ilta-aikaan liikkuminen valvottaa vielä silloinkin kun pitäisi olla nukkumassa.
Jos iltaisin liikkuminen auttaa sinua kuitenkin rentoutumaan tai et ehdi treenata muulloin, suuntaa salille hyvällä omatunnolla. Joitakin iltatreenit saattavat nimittäin auttaa nukahtamaan.
"Juoksulenkki kannattaa aina tehdä ulkona"
Monet juoksijat ovat vannoutuneita ulkotreenaajia. Mikä olisikaan parempaa kuin aikainen aamulenkki auringonpaisteessa? Jos sää kuitenkin estää sinua lähtemästä pururadalle, suuntaa suosiolla juoksumatolle.
Lisäksi matolla pääset määrittelemään tarkalleen oman vauhtisi ja tiedät kuinka paljon olet juossut tietyssä ajassa.
"Voit joogata lepopäivänäsi"
Riippuu todella paljon siitä, millaisen joogaharjoituksen teet. Muista, että lepopäivät on tarkoitettu palautumiseen ja lepäämiseen, ja sen vuoksi fyysinen joogaharjoitus kannattaa siirtää jollekin toiselle päivälle.
Lepopäivänä voi kuitenkin keskittyä lempeään ja avaavaan joogaan, joka rentouttaa sekä kehoa että mieltä.
"Älä mene ensimmäisellä kerralla eturiviin"
Ryhmäliikuntatunnilla ensimmäistä kertaa kävijälle eturivi voi olla haastava paikka, varsinkin jos tunnilla on paljon vakiokävijöitä, jotka varaavat mielellään oman paikkansa.
Eturivistä näet kuitenkin parhaiten, miten ohjaaja liikkeet opastaa ja tekee. Silloin kehityt itsekin nopeammin. Lisäksi intensiivisen treenin keskellä ehtii harvoin vertailla muita kanssatreenaajia, joten älä huoli - kukaan tuskin edes huomaa että olet tunnilla ensimmäistä kertaa.
Lue myös: Haluatko treenata viisaammin ja turvallisemmin? 5 vinkkiä
Lähde: Shape