Pienennä liekkiä – Grilliruoka vanhentaa
AGE- tuotteita syntyy valmistettaessa ruokaa suuressa lämmössä- Vähemmän niitä syntyy, jos ruoka kypsennetään keittämällä tai höyryttämällä. Esimerkiksi kanapalan AGE-tuotteiden määrä tuplaantuu mikrossa, mutta nelinkertaistuu grillatessa.
AGE-tuotteet vahingoittavat ihon kimmoisana pitävää kollageenia ja vaikuttavat ajan mittaan ryppyjen kehittymiseen sekä ihon veltostumiseen.
Näin kokkaat lihasi terveellisemmin kesäkuukausina:
Marinoi
Hapokkaat nesteet pysäyttävät AGE-tuotteiden kehittymisen. Tunnin ajan marinoitu pihvi tuotti puolet vähemmin AGE-aineita kuin marinoimaton.
Kypsennä kala foliossa
Laita kalan kaveriksi tiiviiseen folionyyttiin limen mehua ja valkoviiniä mieluisten mausteiden kera.
Pienennä lämpöä
Keskilämmöllä valmistettu munakokkeli tuotti puolet vähemmän AGE-aineita kuin täydellä lämmöllä kypsennetty.
Hauduta, keitä tai höyrytä
Hauduttaminen sopii parhaiten kanalle ja possulle, kun taas keittäminen toimii lampaan ja naudan kohdalla.
Lisää nestettä
Neste pitää lihan lämpötilan alhaisena ja ruoka kypsyy pikemminkin höyryttymisen kautta kuin kuivan lämmön avulla.
Vältä sokeria, lisää kasviksia
Sokeri kiinnittyy kehon proteiineihin ja edesauttaa AGE-aineiden kehittymistä. Kasvisten antioksidantit neutralisoivat AGE-aineiden tuottamia vapaita radikaaleja.
Lähde: Daily Mail