Kuva: Shutterstock

USU: Lakimuutos pistää puhelimet kuriin kouluissa - katso, mitä hallitus suunnittelee

28.10.2024 12:15 - Hanna Levänen / hanna.levanen@bauermedia.fi

Nykyinen laki perustuu oppilaiden vapaaehtoisuuteen.

Hallitus haluaa puuttua puhelimen ja muiden mobiililaitteiden käyttöön koulupäivien aikana, Keskisuomalainen uutisoi. Lehden mukaan hallitus aikoo kirjata rajoitukset aina perusopetuslakiin asti. Tiedot pohjautuvat hallituksen esitysluonnoksen sisältöön, jonka Uutissuomalainen on saanut nähtäväkseen.

Lakimuutos merkitsisi sitä, että jatkossa puhelimen tai mobiililaitteen käyttö tunnilla on mahdollista vain opettajan tai rehtorin luvalla. Tällöinkin sen on liityttävä oppimistarkoitukseen tai terveydenhoitoon. 

Esitys mahdollistaisi myös opettajan tai rehtorin takavarikoimaan oppilaan puhelimen päivän aikana. Ilman syytä tämä ei toki olisi sopivaa. Syyksi käyvät opetuksen tai oppimisen häiritseminen laitteella, Keskisuomalainen kertoo.

Nykyinen lainsäädäntö antaa oppilaitoksille luvan kirjata puhelimien ja mobiililaitteiden kieltämisestä omiin järjestyssääntöihinsä. Kielto on tosin koskenut vain häiritsevää käyttöä, ei kokonaisvaltaista kieltoa.

Tällä hetkellä käytänteet puhelimen käytön rajoittamisesta vaihtelevat eri koulujen välillä. Uusi perusopetuslaki tekisi rajoituksista yhdenmukaisia ja näin myös tasavertaisia.

Muutoksen valmistelusta vastaa Keskisuomalaisen mukaan opetusministeri Anders Adlercreutz (r.). Lakiluonnos lähtee lausuntokierrokselle tänään maanantaina.

Uutissuomalainen ja Keskisuomalainen kuuluvat molemmat Mediakonserni Keskisuomalaiseen.

Lue myös: Norjassa halutaan nostaa sosiaalisen median ikärajaa

Lue myös: Innovaation myötä myös vakavasti sairaat lapset voivat osallistua opetukseen Helsingissä

Lähde: Keskisuomalainen

Kilpailut

Uusimmat