Kuva: AOP/KIMMO BRANDT

Voiko Suomi jäädä pois ensi vuoden Euroviisuista? Näin Yle kommentoi

14.05.2024 15:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Euroviisujen järjestelyitä joudutaan todennäköisesti punnitsemaan tulevana vuonna.

Malmön Euroviisuihin liittyi tänä vuonna paljon sekasortoa, kun viisuja järjestävä Euroopan yleisradioyhtiö EBU jahkaili pitkään, saako sotaa käyvä Israel osallistua kilpailuun. Lopulta Israelin edustaja Eden Golan nähtiin finaalissa asti, ja hän jopa kahmi huimat yleisöäänet.

Samaan aikaan yleisössä kuitenkin buuattiin voimakkaasti niin Israelin esitykselle kuin EBU:n edustajillekin. Kaoottisen viisuvuoden jälkeen on epäselvää, miten viisut jatkuvat ensi vuonna ja onko Suomi esimerkiksi lainkaan mukana. Ylen luovien sisältöjen ja median johtaja  Ville Vilén kommentoi Ylellä, että Suomen poisjättäytyminen on aidosti olemassaoleva vaihtoehto. Hän painottaa puhuvansa juuri turvallisuuden näkökulmasta, sillä Israelin mukanaolo aiheutti Malmössä runsaasti levottomuuksia ja mielenosoituksia, jotka olivat vähällä levitä tapahtuma-areenalle saakka. Vilen näkee turvallisuuden vakavana asiana, joka EBU:n täytyisi ennen seuraavia viisuja ratkaista. Myös Suomen osallistuminen tuleviin kilpailuihin voi olla riippuvainen siitä.

- Jos lähetämme sinne delegaation ihmisiä, niin ei voi olla yhtään epäilystä siitä, ovatko olosuhteet turvalliset, Vilén kommentoi.

Israelin sulkeminenkin kisasta voisi olla mahdollista samanlaisen hässäkän välttämiseksi, mutta toisaalta EBU:lle ongelmallista siksi, että israelilainen Moroccanoil on tapahtuman pääsponsori. Myös yleisöäänet näyttäisivät osoittavan, ettei yleisö suhtaudu Israeliin aivan samaan tapaan kuin esimerkiksi Venäjään. Suomenkin yleisöäänistä Israel sai täydet 12 pistettä. Vilen kertoo ottavansa kantaa ainoastaan turvallisuuden näkökulmasta, mutta uskoo, että turvallisuussyistä Israelin mukanaolo ei välttämättä ollut oikea ratkaisu tänäkään vuonna. 

- Se on ratkaisu, joka on tehty. Jälkikäteen voisi sanoa, että koska siitä syntyi kaikkea tällaista, niin varmaan ei ollut.

Ei ole myöskään aivan yksinkertaista rajata pois kaikkia sotaa käyviä maita, sillä silloin kilpailusta jouduttaisin rajaamaan todennäköisesti myös Ukraina, joka puolustautuu Venäjän hyökkäyssotaa vastaan. Ukraina on viime vuonna kerännyt valtavia määriä yleisöääniä.

Viisujen ja UMK:n kohtalo

Ylelle asiaa kommentoi myös Taideyliopiston vieraileva tutkija Janne Mäkelä, joka ei sulje pois myöskään vaihtoehtoa välivuodelle Euroviisuista. Ainakin hän pitää tärkeänä, että EBU:n sisällä katsotan peiliin ja neuvotellaan tilanteesta.

- Onko syytä muuttaa joitain sääntöjä, pitää välivuosi viisuista tai jotain muuta? Olisi myös hyvä, jos viisuja järjestävä taho vähän avautuisi ulospäin eikä pelkästään norsunluutornissaan pohtisi näitä asioita, Mäkelä kommentoi Ylelle.

Yle kertoo myös, että Euroviisujen katsojaluvut jäivät Suomessa viimevuotisesta. Syynä voi olla tietysti myös niin kutsuttu "Käärijä-krapula", mutta osasyynä voi olla myös viisujen boikotointi Israelin vuoksi, mistä ainakin sosiaalisessa mediassa moni puhui. Myös Yle sai paljon kritiikkiä Suomen osallistumisesta Euroviisuihin. Muun muassa tammikuussa Ylelle toimitettiin vetoomus, jossa vaadittiin Suomen vetäytymistä kilpailusta. 

Vilén kuitenkin kommentoi, että vaikka ensi vuoden viisujärjestelyjä onkin vielä aikaista miettiä, voisi teoriassa yksi mahdollisuus olla myös järjestää UMK siitä huolimatta, ettei edustaja viisuihin lähtisikään, sillä Uuden Musiikin Kilpailun merkitys on suuri myös nouseville artisteille. Vilén kuitenkin sanoo, että sellaista on toistaiseksi turhan aikaista miettiä.

Poikkeukselliset Euroviisut voitti tänä vuonna Sveitsin edustaja Nemo. Lisää aiheesta voit lukea alta.

Lue myös: Euroviisuvoittaja Nemo viisukokemuksestaan: "Ei ollut pelkästään miellyttävä"

Lue myös: Kuinka hyvin tunnet euroviisuedustaja Windows95manin? Tee testi ja selvitä!

Lähde: Yle

Kilpailut

Uusimmat