Kuva: MTV

Riku Nieminen muistelee uransa alkua Robassa: 'Jos mokasin repliikin, saatoin nuorempana mennä huonoksi siitä'

30.08.2024 13:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Riku Nieminen oli vasta uransa alkuvaiheessa, kun hän aloitti Roba-sarjassa 12 vuotta sitten.

Suomen pitkäaikaisin ja palkituin poliisisarja Roba jatkuu syyskuussa uusin jaksoin. Sarjan päärooleissa jatkavat aiemmilta kausilta tutut näyttelijät, kuten Riku Nieminen, Kari Hietalahti, Leena PöystiMari Perankoski ja Annika Aapalahti. Nieminen on näytellyt vanhempaa konstaapelia Pekka Myllymiestä sarjan alusta lähtien.  

Sarjan alkaessa vuonna 2012 Nieminen oli vasta uransa alkuvaiheessa, ja Roba oli hänen ensimmäinen kameratyönsä draamasarjan parissa. 

- Kaikki kameratyö jännitti vielä silloin aika paljon, koska ei ollut tehnyt sitä, eikä ollut tullut itselle sellaista rutiinia kaikkiin osa-alueisiin mitä kameranäyttelemiseen kuuluu, hän muistelee. 

Alun perin Putouksesta pinnalle pompannut Nieminen on tehnyt sittemmin mittavan uran sekä tv-sarjojen että elokuvien parissa. Nieminen kokeekin kehittyneensä näyttelijänä rutkasti sitten Roban ensimmäisen tuotantokauden. 

- En ole niin armoton itselleni ja olen rennompi itseäni kohtaan myös. Olen ollut itseäni kohtaan vähän tiukka, hän kertoo. 

- Jos mokasin jonkun repliikin, saatoin nuorempana mennä huonoksi siitä, että nyt olen pilannut jotain. Vaikka sitä tapahtuu kaikille, eikä kukaan ole täydellinen. 

Lukuisat toistot, erilaiset olosuhteet ja tilanteet ovatkin kerryttäneet näyttelijän itsevarmuutta. Nieminen kertoo, ettei hän pelkää tai jännitä enää juurikaan mitään. 

- Pystyn ehkä nyt keskittymään enemmän muihin ihmisiin ja itse tilanteeseen kuin siihen omaan suoritukseen, että meneekö se kuinka hyvin. Nyt pystyy tukemaan myös vastanäyttelijää ja keskustelemaan ohjaajan sekä kuvaajan kanssa, että pitäisikö versioida vai riittääkö tämä. 

Nieminen on näytellyt sarjassa sen alusta lähtien. (kuva: MTV)

Sarjassa poliisin virkapuvuissa esiintyvillä näyttelijöillä on tarkat ohjeistukset univormuihin liittyen. Esimerkiksi lounaalle ei saa kävellä poliisiksi pukeutuneena, vaan näyttelijöiden tulee peittää haalarinsa takkien alle kun kamera ei käy – poliisina esiintyminen kun on Suomessa laitonta. 

- Pakko myöntää, että kerran huikkasin yhdelle pyöräilijälle joka ajoi ilman kypärää todella lujaa, että 'hidasta ja laita kypärä päähän'. Hän hidasti saman tien, näyttelijä paljastaa.

- Sitten hän aika nopeasti huomasi, että se olikin Niemisen Riku eikä mikään poliisi, hän lisää.

Näyttelijällä itsellään ei ole rutiinipuhallutuksia kummempia kokemuksia virkavallan kanssa.

- Harvemmin olen ollut virkavallan kanssa tekemisissä – onneksi. Sen verran kiltti ja säntillinen sitä on, näyttelijä naurahtaa.

Yhden hauskan kohtaamisen hän kuitenkin muistaa.

- Kerran yksi poliisi sanoi, että hänellä ja hänen tyttärellään on Pomppufiilis puhelimessa soittoäänenä. Se oli hauska tilanne, Nieminen nauraa.

(kuva: MTV)

Lue myös: Arvostelu: Taitavasti tehty Spede-elokuva jättää katsojan päätettäväksi, pitääkö Pasasesta vai ei

Lue myös: Speden raiskauskohu vaikutti häntä esittävän Riku Niemisen roolityöhön: "Näyttelijälle juhla-ateria"

Lue myös: IL: Riku Nieminen menetti äitinsä vain 15-vuotiaana - "Tuntuu, että on jatkuvasti jokin pala poissa"

Kilpailut

Uusimmat