Kuva: AOP

Nälkiintynyt kuutti oli Metsähallituksen hoidossa pari kuukautta - palautettiin hyvinvoivana luontoon

05.09.2024 09:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Kuutti sai uuden kodin Koloveden kansallispuistosta.

Metsähallituksen Luontopalveluiden hoidossa ollut kuutti vapautettiin takaisin luontoon elokuun lopussa. 

Kesäkuussa saimaannorpan suojelutyötä tekevät saivat tiedon huonokuntoisesta kuutista Pihlajavedellä. Myöhemmin samassa kuussa kiinni otettu kuutti painoi hoidon alussa vain kahdeksan kiloa. 

Yli kahden kuukauden mittaisen hoitojakson aikana kuutti onnistui kasvamaan pituudeltaan 10 senttimetriä ja saavuttamaan yli 10 kiloa massaa. Metsähallituksen mukaan nälkiintynyttä kuuttia ruokittiin muun muassa Saimaan muikulla, jota se söi hoidon aikana noin 90 kiloa.

Hoito toteutettiin yhteistyössä Korkeasaaren eläintarhan eläinlääkäri Sanna Sainmaan ja kunnaneläinlääkäreiden kanssa.

Voit katsoa videon kuutin hoidosta alta. Jos video ei näy, näet sen tästä.

Kuutti vapautettiin Koloveden kansallispuistoon, missä sillä on paremmat mahdollisuudet selvitä verkkokalastuksen vähäisen määrän takia. Luvan kuutin siirtämiseen Pihlajavedeltä Kolovedelle myönsi Etelä-Savon ELY-keskus.

– On hienoa, että kuutti saatiin takaisin luonnonvesiin, luonto on aina villieläimelle paras paikka olla. Meidän suojelutyötä tekevien tavoite kuitenkin on, että saimaannorpan elinympäristö säilyisi mahdollisimman hyvänä ja norppia voitaisiin auttaa ennen kaikkea muilla keinoin kuin hoitamalla huonossa kunnossa olevia yksilöitä, sanoo luonnonsuojelun erityisasiantuntija Miina Auttila Metsähallituksen Luontopalveluista.

Ilmastonmuutos ja ihmisen aiheuttama häiriö norppien pesintäaikaan talvellä heikentävät saimaannorpan pesintäolosuhteita ja lisäävät poikaskuolleisuutta. Muuttuvien elinolosuhteiden takia hoidon tarpeessa olevien norppien määrä saattaa nousta tulevina vuosina.

Lue myös: Kuinka hyvin tunnet jokaisenoikeudet? Vastaa haastaviin kysymyksiin ja selvitä tietämyksesi

Lue myös: Söpöysvaroitus! Berliinin eläintarhaan syntyi pandakaksoset

Lähde: Metsähallitus

Kilpailut

Uusimmat