Kuva: Shutterstock

Koronaa varten luodulla jäljityssovelluksella kiusallinen sivuvaikutus - pettäjät jääneet kiinni

14.05.2020 12:15 - Iiro Myllymäki

Etelä-Koreassa on tehokkaasti jäljitetty tartunnan aiheuttajia, ja tämä on johtanut myös kiusallisiin paljastumisiin.

Toisin kuin monessa muussa maassa, Etelä-Koreassa on onnistuttu melko hyvin koronaviruksen taltuttamisessa. Maassa on kirjattu torstaihin mennessä 260 koronaviruksesta aiheutunutta kuolemaa.

Toisin on Isossa-Britanniassa, jossa on nyt esitetty Etelä-Korean koronatoimista tv-dokumentti The Country That Beat the Virus: What Can Britain Learn. Briteissä koronakuolemia on kirjattu torstaihin mennessä yli 33 000. Channel 4 -kanavalla esitetyssä dokumentissa nimensä mukaisesti kysytään, mitä Britanniassa voidaan oppia Etelä-Korean koronatoimista.

Dokumentissa kerrotaan Metro-lehden mukaan, että Etelä-Koreassa on selvitty vähillä kuolemilla siitä syystä, että maa otti kovat toimet käyttöön jo verrattain aikaisin. Toimilla on heikennetty merkittävästi kansalaisten yksityisyydensuojaa terveyden turvaamiseksi. Koronatoimien keskiössä on ollut jäljityssovellus, jonka on kehittänyt 19-vuotias teknologiataituri. Sovellus jäljittää, missä ihmiset ovat liikkuneet, jotta maan hallinto pystyy varoittamaan niitä ihmisiä, jotka ovat saattaneet olla kontaktissa tartunnan saaneiden kanssa.

Johti noloihin tilanteisiin

Sovellus käytti hyväkseen puhelimien GPS-paikannusta ja luottokorttitietoja. Apuna käytettiin myös valvontakameroiden taltiointeja. Yksi Etelä-Korean johtavista tutkijoista selventää dokumentissa, millaisia hälytyksiä sovelluksen kautta saatujen tietojen perusteella on ihmisille lähetetty.

- Hälytyksessä voidaan sanoa esimerkiksi, että ”58-vuotias miespuolinen pankkiiri liikkui tällä alueella, vieraili tässä hotellissa tähän ja tähän aikaan, minkä jälkeen hän meni elokuvateatteriin”, tutkija kertoo.

Tämä on johtanut myös noloihin tilanteisiin.

- Jotkut [hälytyksen saaneet] saattavat laskea yksi plus yksi yhteen ja miettiä, että hetkonen, minähän tunnen 58-vuotiaan pankkiirin, joka asuu tällä alueella. Sitten on tullut tapauksia, että ihmiset ovat olleet paikoissa, joissa heidän ei olisi pitänyt olla, kuten hotelleissa ja motelleissa. On ollut joitain tapauksia, joissa on paljastunut, että joku on pettänyt jotakuta, tutkija kertoo.

Sitä dokumentti ei kerro, mihin pettäjien paljastumiset ovat johtaneet.

Etelä-Koreassa ryhdyttiin päättäväisiin koronatoimiin jo helmikuussa. Metro-lehden mukaan jo 10. helmikuuta mennessä maassa tehtiin 3000 koronatestiä päivässä. Maassa pelätään nyt kuitenkin viruksen toista aaltoa, kun rajoitustoimia on lähdetty purkamaan. Viime päivinä on uutisoitu pääkaupunki Soulin yökerhoalueelta lähtöisin olevasta tartuntapiikistä. 101 uutta koronavirustartuntaa on linkitetty saman alueen juhlijoihin, ja tapauksen osalta oli tiistaihin mennessä testattu jo yli 7200 ihmistä, kertoo CNN.

Lue myös: Bryan Adams nostatti someraivon koronakommenteillaan: "Eli hän on superrasistinen, hyvä tietää"

Lue myös: Hollantilaisravintolan nokkela ratkaisu turvavälien huomioimiseen hurmaa - söisitkö sinä täällä?

Lähteet: Metro, CNN

Kilpailut

Uusimmat