Kolumni: Koiranpentu kakkasi matolle - silloin tajusin, miksi korona-ajan pentubuumi on hieno juttu
Kun veimme uuden koiranpennun ensimmäistä kertaa tyttöystäväni vanhemmille, päätti se vääntää ensi töikseen kakat olohuoneen matolle.
– Voi pientä, pääsikö pikku vahinko. Ei se mitään, kyllä se siitä, he lässyttivät pikkupennulle ymmärtäväinen hymy kasvoillaan.
Mikähän olisi ollut reaktio, jos minä olisin tehnyt saman tempun ensitapaamisella?
Pieni mäyräkoiranpentu tuli tammikuun lopussa, korona-ajan aiheuttaman pentubuumin ollessa kuumimmillaan. Kyseinen ilmiö on Kennelliiton mukaan nähty kahdesti aiemminkin, 90-luvun laman ja vuoden 2008 finanssikriisin aikaan.
Koiraa olin kuitenkin harkinnut jo pidemmän aikaa. Tiesin, mihin pitää varautua - yöherätyksiin, johdonmukaiseen koulutukseen ja yllättäviin laskuihin. Jututin Kennelliiton Kirsi Salmijärveä siitä, minkälaisiin kustannuksiin kannattaa varautua, kun hankkii koiranpennun.
– Koiranpennun hinta on aika pieni raha isossa kuvassa, Salmijärvi sanoi.
Ja tottahan se on. Meilläkin yksi eläinlääkärikäynti maksoi yli 500 euroa. Lopulta kyseessä oli pikkujuttu, joka olisi luultavasti mennyt ohi itsestään, mutta parempi katsoa kuin katua. Ja onneksi oli vakuutus, vaikka toki maksettavaa jäi silti.
Koiranpentu tuo ihmisistä parhaat puolet esiin
Se kuitenkin tuli yllätyksenä, että pentu aiheuttaa suomalaisissa lajityypillisestä poikkeavaa käytöstä.
Helsingin Sanomat kertoi lauttasaarelaisesta miehestä, joka oli alkanut moikkailemaan tuntemattomia lenkkipolulla. Tulokset jäivät laihoiksi ja tervehdykset yksipuolisiksi.
Olisi laittanut koiranpennun asialle. Se kyllä pitää huolen, että oppii tuntemaan koko naapuruston.
Pieni koiranpentu tuo ihmisistä parhaat puolet esiin. Olen käynyt lukuisia juttutuokioita tuiki tuntemattomien ihmisten kanssa vain sen takia, että pentu on ollut mukana jäänrikkojana.
Kun pikkupentua käytti pissalla keskellä yötä räntäsateessa, ohikulkeva naapuri tuli moikkaamaan ja lohdutti, että ei tuota enää kauaa kestä.
Otin pennun mukaan, kun käytin autoa öljynvaihdossa. Mekaanikko intoutui kertomaan omasta mäyräkoirastaan, joka oli elänyt 18-vuotiaaksi. Kaupan parkkipaikalla eläkeläismies tuli kertomaan elämänsä koirista.
Nuo pienet kohtaamiset tuovat hyvää mieltä puolin ja toisin. Ehkä pentubuumin myötä näitä kohtaamisia tulee lisää kaikille. Etenkin korona-ajan jälkeen niille on enemmän tarvetta kuin koskaan.
Jos ihmiset suhtautuisivat toisiinsa yhtä ymmärtäväisesti kuin matolle kakkaavaan pentuun, kaikilla olisi kivempaa. Kyllä se siitä.
Lue myös: Koiran kustannukset kohoavat helposti pilviin - "Pennun hinta on pieni raha isossa kuvassa"
Lue myös: Koiran myrkytysoireisiin on syytä reagoida nopeasti – eläinlääkärit jakavat vinkkinsä kotihoitoon
Lue myös: Koronavuosi lisäsi koiranpentujen kysyntää - samankaltainen ilmiö nähty Suomessa kahdesti aiemminkin