Mitä jos tänä jouluna jättäisit kinkun kauppaan? 4 vegekinkkua hurmaa maullaan ja eettisyydellään
Kasvisvaihtoehdot ovat vakiinnuttaneet asemansa myös joulupöydissä, eikä niiden löytämisen pitäisi olla enää kuluttajallekaan vaikeaa. Kaikki artikkelin tuotteet ovat joulunaikaan saatavilla hyvin varustelluista ruokakaupasta eli perinteistä markettia pidemmälle ei niidenkään perässä enää tarvitse lähteä.
Vegekinkkuja löytyy moneen makuun, suurin osa niistä on seitania eli tehty pääosin vehnägluteenista. Jos vehnälle on syystä tai toisesta herkkä, pursuaa netti reseptejä myös herkullisista tofukinkuista.
Muun muassa Papun valmistaman Jouluseitanin ainesosaluettelosta löytyy kuitenkin myös kikhernettä.
Vegekinkkujen kehittely on viety pitkälle, eivätkä ne enää kalpene maussaan perinteisille jouluruuille. Esimerkiksi Santun Seitanin valmistama Juhlaseitan on aiemmin muun muassa Ilta-Sanomien arvostelussa äänestetty maultaan ja koostumukseltaan erinomaiseksi.
Myös Vöner on jo pitkään valmistanut erilaisia korvaavia tuotteita lihalle. Heidänkin valikoimaansa kuuluu erityisesti jouluun räätälöity vaihtoehto, jonka saa ostettua joko pötkönä taikka valmiiksi viipaloituna.
Vöner myös neuvoo sivuillaan, kuinka vegekinkun valmistuksessa varmasti onnistuu. Varrasta voi paistaa folio- ja leivinpaperikääreessä uunissa noin tunnin ajan leivontamargariinilla siveltynä, jolloin se säilyttää mehevän rakenteensa. Oman makunsa mukaan paistamisen loppuvaiheessa voi lisätä kuorrutteeksi esimerkiksi sinappia ja korppujauhoja.
Muu-vegetuotteet ovat saaneet kuluttajilta erityisen paljon kiitosta lihaisasta maustaan ja koostumuksestaan eli ne sopinevat myös vannoutuneemmalle lihansyöjälle, joka ei ole jättämässä lihaa makusysitä. Muuta valmistava Meeat on lanseerannut joulunaikaan sopivan juhlarullan, joka näyttää ulkoisestikin joulukinkulta.
Lue myös: Maria Veitola teki 15-vuotiaana tärkeän päätöksen - ottaa nyt kantaa merkittävän asian puolesta
Lue myös: Vegepyörykät hurmaavat, mutta eivät pysy kasassa? Niksit, joilla onnistuu aloittelija sekä konkari
Lähteet: Santun Seitan, Papu, Ilta-Sanomat, Vöner, Meeat
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 19. joulukuuta 2022.