Kuva: Tuomas Haapalehto / Metsähallitus

Tänä vuonna luonnonsuojelualueita ennallistamispoltetaan noin 100 hehtaaria - Nuuksio yksi kohteista

21.05.2024 11:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Ennallistamispolttojen tarkoitus on monipuolistaa metsiä elinympäristöinä.

Metsähallituksen Luontopalvelut ennallistamispolttaa tänä vuonna metsää noin sadan hehtaarin verran kahdellatoista kohteella eri puolilla Suomea, tiedottaa Metsähallitus. 

Ennallispoltot tehdään loppukevään ja alkukesän aikana. Polttoalueet ovat Etelä-Suomessa keskimäärin kolmesta viiteen hehtaaria ja Pohjois-Suomessa kymmenestä kahteenkymmeneen hehtaaria. 

– Poltettavan alueen on hyvä rajautua luonnollisiin paloesteisiin eli vesistöihin tai suohon ja sen läheisyydessä tulee olla vettä sammutusta varten. Poltto toteutetaan vain, jos sää on tarpeeksi kuiva, tuulen suunta on sopiva eikä tuuli ole liian voimakas, kertoo luonnonsuojelun erityisasiantuntija Anni Koskela Metsähallituksen Luontopalveluista tiedotteessa. 

Metsähallituksen mukaan polttaminen on tehokas metsien ennallistamisen keino ja sen on tarkoitus on monipuolistaa metsiä elinympäristöinä. 

Poltot lisäävät palaneen ja lahoavan puun määrää, mistä hyötyvät lukuisat lajit. Poltto myös monipuolistaa puuston ikärakennetta ja lajistoa. Jos esimerkiksi tasaikäinen männikkö poltetaan, jotkut männyistä kuolevat ja alueelle alkaa kasvaa myös lehtipuita. Tästä hyötyvät muun muassa lukuisat hyönteiset, kasvit, sienet ja linnut. 

Luontopalveluiden tuoreet seurannat ennallistamispolttojen vaikutuksista kertovat, että poltoista hyötyvät erityisesti hyönteiset. Metsähallituksen mukaan tänä vuonna päättyvän Beetles Life -hankkeen ennallistamispolttokohteilla tehdyissä hyönteispyynneissä on havaittu selkeästi, kuinka alueille saapuu polton jälkeen peräti satoja sellaisia hyönteislajeja, joilla ei ole ollut mahdollisuuksia elää alueilla ennen polttoa.  

Esimerkiksi Suomen kovakuoriaisista 34 lajilla ensisijaisena elinympäristönä ovat metsäpaloalueet. Useimmat näistä elävät ainoastaan palon vahingoittamissa tai palossa kuolleissa männyissä, kuusissa tai koivuissa.

Metsähallitus tiedottaa polttojen alkavan toukokuussa säävarauksella. Polttokohteet ovat: 

- Martimoaapa, Simo

- Sydänmaanaro, Suomussalmi

- Ulvinsalo, Kuhmo

- Lentuan luonnonsuojelualue, Kuhmo

- Talaskankaan luonnonsuojelualue, Kajaani

- Kiviniemi, Leppävirta

- Liesjärven kansallispuisto, Tammela

- Nuuksion kansallispuisto, Espoo

- Komion luonnonsuojelualue, Loppi

- Multarinmeri, Pihtipudas

- Seitsemisen kansallispuisto, Ylöjärvi

- Patvinsuon kansallispuisto, Lieksa

- Telkkämäen perinnetila kaskenpoltto, Kaavi

Lue myös: Selvittivätkö tutkijat Egyptin pyramidien mysteerin?

Lue myös: Poliisi voi nyt rapsauttaa kuulohavainnon perusteella 100 euron sakon autoilijoille

Lue myös: Karu tilasto julki - Tilastokeskus ilmoitti pahoinpitelystä vuonna 2023 epäiltyjen yleisimmän iän

Lähde: Metsähallitus

Kilpailut

Uusimmat