Kuva: Shutterstock

Miksi juuri mökillä nukkuu aina niin hyvin? Asiantuntija kertoo vastauksen

07.07.2024 10:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Mökkiuneen voi päästä kiinni kotonakin.

Mökiltä herätessä olo on lähes poikkeuksetta tavanomaista levänneempi - jopa siitä huolimatta, että tuntimäärällisesti unta ei olisi tullut mitenkään tavallista enempää. Uniliiton uniterapeutti Päivi Karhu kommentoi sähköpostitse, ettei kyse ole pelkästä tuntemuksesta, vaan tutkimustiedot osoittavat, että mökkiolosuhteissa unenlaatu voi todellakin olla parempaa.

Syy löytyy luonnon ja ulkoilman tutkitusta vaikutuksesta unenlaatuun. Luonnossa oleskelun on todettu vähentävän stressi- ja kortisolihormonien erittymistä kehossa ja runsaan ulkoilmassa oleilun vaikuttavan puolestaan myönteisesti unenlaatuun. Jopa luonnon äänten on tutkittu vähentävän stressiä.

- Kyse ei ole pelkästään tunteesta, vaan esimerkiksi luonnonläheisyyden on todettu tutkimusten mukaan parantavan unen laatua. Tämä johtuu mm. siitä, että luonnossa vietetty aika alentaa kortisoli- eli stressihormonitasoja. Mökillä on yleensä myös parempi ilmanlaatu, jolla on tutkitusti merkittävä vaikutus unen laatuun. On myös tutkittu luonnon äänien vaikutusta ja todettu niiden vähentävän stressiä ja edistävän syvempää unta, Karhu kommentoi.

Luonnon lisäksi joillakin mökkeilyyn voi liittyä myös turvallisia muistoja esimerkiksi lapsuudesta, jotka voivat auttaa pääsemään turvalliseen ja raukeaan mielentilaan myös aikuisena mökkeillessä ja siten auttaa myös nukahtamista.

- Jollakin voi olla myös mukavia muistoja lapsuudessa mökillä vietetystä ajasta, ja sama turvallisuuden tunne voi siivittää uniin myös aikuisena samaisella mökillä ollessa, Karhu jatkaa. 

Päivi Karhu työskentelee uniterapeuttina. (kuva: Katja Kuusinen )

Kaikilla kokemus ei ole sama

Mökillä olokaan ei automaattisesti ratkaise unenlaadun ongelmia, jos ei itse myös oikeasti hidasta tahtia mökkiolosuhteissa. Mökillä kannattaakin ottaa ilo irti luonnosta eli viettää paljon aikaa ulkona ja vähentää ruutuaikaa.

- Paljon riippuu myös siitä, mitä tekee mökillä ollessaan - malttaako esimerkiksi vähentää elektronisten laitteiden käyttöä, höllätä suorittamista ja viettää mahdollisimman paljon aikaa ulkona luonnossa, Karhu sanoo.

Joitain taas mahdollinen valoisuus tai kuumuus saattavat häiritä, jos mökillä ei ole keinoja kunnolla pimentää tai viilentää huonetta. Talviaikaan yöunen parempi laatu mökillä näyttäisi kuitenkin olevan herkkäunisillakin kiistaton.

- Herkkäunisilla esimerkiksi valon määrän lisääntyminen voi sekoittaa uni-valverytmin. Valo nimittäin vaikuttaa kehon sisäiseen kelloon ja melatoniinin tuotantoon, mikä voi vaikeuttaa nukahtamista ja heikentää unen laatua. Kesän kuumat lämpötilat voivat myös tehdä nukkumisesta epämukavaa, jos mökillä ei ole jäähdyttävää ilmalämpöpumppua. Talvella sen sijaan herkkäunisetkin nukkuvat mökillä yleensä paremmin.

Voisiko mökkiolosuhteet luoda unelle kotonakin?

Täytyykö makoisiin yöuniin tyytyä kuitenkin vain mökillä vai voisiko aivoja jotenkin huijata ja luoda samankaltaiset puitteet myös kotiolosuhteisiin? Karhu pitää hyvinkin mahdollisena, että arjestakin on mahdollista löytää samoja rauhoittavia elementtejä, joita mökillä on. Esimerkiksi lähiluontoa löytyy usein kodinkin ympäristöstä.

- Stressiä voi yrittää vähentää myös arjessa, ei vain mökkeillessä. Työn ulkopuolella kannattaa välttää liian aikataulutettua elämää ja pitää palautumishetkiä jo työpäivän aikana. Sen sijaan, että jumittuu puhelimeen kiinni, niin kodinkin läheisyydestä löytyy yleensä luontoa, johon voi mennä liikkumaan tai käydä vaikka lähimetsässä kuuntelemassa luonnon ääniä, Karhu neuvoo.

Jos nukkuminen kotona tuntuu vaikealta, kannattaa Karhun mukaan ensimmäisenä kiinnittää huomiota itse unen sijaan juuri arjen rutiineihin. Miksi arki tuntuu stressaavalta? Tuleeko pidettyä riittävää huolta esimerkiksi liikunnan määrästä ja palautumisesta?

- Itse unessa ei luultavasti ole vikaa, mutta silloin kannattaa pysähtyä tutkailemaan arjen olosuhteita ja tehdä niihin tarvittavia muutoksia. Voisinko vähentää stressiä elämästäni? Onko unirytmini säännöllinen? Karhu ehdottaa. 

Lue myös: Miksi maito aiheuttaa vatsaoireita vain Suomessa, mutta ei ulkomailla reissatessa? Asiantuntija vastaa

Lue myös: Valo ei piristä kaikkia - professori kertoo, miksi osa väsyy ja ahdistuu kaamoksen sijaan keväällä

Kilpailut

Uusimmat