Kuva: Shutterstock

Kuuluuko vuokrasopimukseesi sopimussakko? Näissä tapauksissa se ei jää vuokralaisen maksettavaksi

20.07.2024 13:15 - Aaro Heiskanen / aaro.heiskanen@bauermedia.fi

Loppukesä ja alkusyksy ovat vuokrauksen suhteen tiuhaa aikaa. Suomen Vuokranantajat ry:n tuore tiedote selventää vuokrasopimuksen solmimiseen liittyviä seikkoja.

Toisin kuin toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus, määräaikaisuus sitoo asumaan asunnossa sovittuun ajankohtaan asti. Yhä useampi sopimus on kuitenkin ns. hybridisopimus, jossa on sovittu ensimmäisestä ajankohdasta, jolloin vuokrasopimuksen voi irtisanoa, selviää Suomen Vuokranantajien tiedotteesta.

Vuokrasopimukseen on usein sitouttamassa sopimussakko. Useimmiten sakko on kiinteä, eli vastaa tiettyä summaa.

Suomen Vuokranantajien juristi Saara Penttilän mukaan se, että asunnossa olisi pakkoa asua sovitun aikaa, on yleinen väärinymmärrys. Hybridisopimuksenkin voi irtisanoa jo ennen sovittua ajankohtaa. Tällöin syyllistyy kuitenkin sopimusrikkomukseen, jolloin sopimussakko jää maksettavaksi.

Kaikissa tapauksissa sopimussakko ei kuitenkaan jää vuokralaisen maksettavaksi. Kun vuokrasopimuksen ennenaikaisen irtisanomisen suorittaa vuokranantaja, tulee hänen maksaa sopimussakko vuokralaiselle takaisin. Asiaan ei vaikuta, mikäli irtisanominen johtuisi esimerkiksi vuokralaisen häiriökäyttäytymisestä. Vuokranantajaa suojaa kuitenkin oikeus purkaa vuokrasopimus välittömästi esimerkiksi vuokramaksun olennaisen laiminlyönnin seurauksena.

Penttilä kannustaakin keskusteluun vuokralaisen ja vuokranantajan välillä.

- Elämä usein yllättää, ja tällöin vuokranantajan ja vuokralaisen kannattaakin olla toisiinsa aktiivisesti yhteydessä. Osapuolet voivat aina yhdessä sopia sakon kohtuullistamisesta tai siitä, ettei sitä makseta lainkaan.

Oikaistu 23.7.2024: Korjattu sanavalintoja liittyen vuokrasopimuksiin.

Lue myös: Hypo: Syyt, joiden vuoksi asuminen on nyt halpaa

Lue myös: Missäpäin Suomea omakotitalossa asuminen on kalleinta, entäpä halvinta?

Lue myös: Tämän ikäisenä Suomessa muutetaan omilleen - tutkimus selvitti nuorten asumishaaveita

Lähde: Suomen Vuokranantajat ry

Kilpailut

Uusimmat