Kuva: Shutterstock

Sähkötupakan käyttö on yleistynyt - poliisi huolissaan

27.07.2024 15:15 - Vilma Toikka / vilma.toikka@bauermedia.fi

Vapen käyttöön liittyy vakavia terveydellisiä vaaroja.

Sähkötupakat eli vapet ovat yleistyneet etenkin nuorten keskuudessa. Sähkötupakan käytön ajatellaan usein olevan suhteellisen harmitonta, mutta todellisuudessa se on erittäin vaarallista terveydelle sen sisältävien aineiden takia. 

Hämeen poliisi on löytänyt Hämeessä alaikäisten hallusta sähkötupakoita, jotka lähetettiin tarkempaan tutkimukseen Keskusrikospoliisiin. Tutkimusten pohjalta on selvinnyt, että sähkötupakat sisältävät synteettisiä kannabinoideja, jotka ovat Suomessa kuluttajamarkkinoilla kiellettyjä muuntohuumeita. Sähkötupakkaa, joka sisältää edellä mainittuja aineita on poliisin arvion mukaan laitonta pitää hallussa.

Hämeen poliisi varoittaa sähkötupakoinnin olevan haitallista terveydelle, mutta sen lisäksi tulisi muistaa, että sähkötupakan sisältämät KKP-aineet voivat olla vaikutukseltaan ennalta-arvaamattomia.

Poliisi kehottaa huoltajia keskutelemaan nuorten kanssa siitä, mite he kantavat mukanansa ja toisaalta myös itse nuoria olemaan kriittisiä siinä, millaisia päihteitä kannattaa kokeilla.

Vanhempien ja nuorten välinen kommunikaation on olennaista ja korvaamatonta. Kun vuorovaikutus on avointa, myös päihteistä ja niiden käytöstä puhuminen on luontaista nuoren kanssa. Poliisi muistuttaakin huoltajia keskustelemaan avoimesti oman nuoren kanssa.

Lue myös: Nuorten päihteidenkäytössä uusia piirteitä, selviää WHO-Koululaistutkimuksesta

Lue myös: TikTok on nuorten tärkein uutiskanava - tutkimuksen mukaan tietyt aiheet kiinnostavat eniten

Lähde: Poliisi

Kilpailut

Uusimmat