Kuva: AOP

Laajat maastopalot riehuvat sekä Kaliforniassa että Kanadassa

26.07.2024 18:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Maastopalojen tieltä on evakuoitu tuhansia.

Vakavat maastopalot leviävät ympäri Pohjois-Amerikkaa ja Kanadaa. 

Kaliforniassa maastopalo roihuaa jo toista päivää, ja vain toisen päivän aikana se on kasvattanut kokoaan liki kolminkertaiseksi. Palo sijoittuu pohjoiseen osaan Kaliforniaan, lähelle Chicon kaupunkia. 

Palo on levinnyt jo yli 600 neliökilometrin alueelle. Tilanteesta tekee entistä katastrofaalisemman se, että tuulen suunnan vaihteluiden vuoksi palo on levinnyt useisiin eri suuntiin holtittomasti. Palon epäillään alkaneen tahallisena sytytyksenä, ja poliisi on ottanut kiinni paikallisen miehen, jota teosta epäillään.

Alueelta on evakuoitu jo yli 3000 ihmistä.

Kanadassa tuhoutuu kansallispuisto

Myös Kanadassa taistellaan parhaillaan maastopaloja vastaan, jotka ovat edelleen viranomaisten mukaan hallitsemattomissa.

Kanadassa pahimmin on kärsinyt Jasperin kylä, missä pelätään tuhoutuneen jopa puolet rakennuksista, sillä palo on levinnyt kovasta tuulesta johtuen niin nopeasti sammutusyrityksistä huolimatta. Myös alueella sijaitseva Jasper National Park -kansallispuisto on pahoin vaurioitunut. Siitä on tuhoutunut arvion mukaan noin 36 000 hehtaaria.

Kanadassakin Albertan alueella maastopalojen tieltä on paennut jopa yli 20 000 asukasta ja turistia. Kenenkään ei tiedetä kuolleen paloissa. 

Lue myös: Euroopan maastopalokaudesta voi tulla erityisen vaikea: "Vaikeimmat ajat ovat vielä edessä"

Lue myös: Yle: Kymmeniä suomalaisiakin evakuoitu Kreikassa

Lähteet: CNN, BBC, CBS  

Kilpailut

Uusimmat