Kuva: Shutterstock

Tiedätkö, mikä on vape? Nuorten päihteiden käytössä havaittavissa muutoksia, myös asenteet rennompia

08.08.2024 17:15 - Aaro Heiskanen / aaro.heiskanen@bauermedia.fi

Suomalaisnuorten päihteiden käytössä on tapahtunut muutoksia. Myös asenteet päihteisiin liittyen ovat huolettomampia, käy ilmi eurooppalaisesta koululaistutkimuksesta.

Nuorten päihteiden käyttöä käsitellyt European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs -tutkimus paljastaa lukuja suomalaisten nuorten päihteiden käytöstä. Samalla kun raittiiden määrä on lisääntynyt ja tupakoinnin määrä vähentynyt, ovat tilastoissa esille nousseet uudenlaiset päihteet. Myös huumeiden käytössä on huomattavissa pieniä muutoksia.

Viime vuosikymmenen alussa noin viidesosa suomalaisnuorista tupakoi päivittäin. Nykyään vastaava luku on pojista noin kuusi ja tytöistä neljä prosenttia. Samalla kun perinteinen tupakointi on vähentynyt, on sähkösavukkeiden - eli vapejen - käyttö lisääntynyt.

Sähkösavukkeita kertoi kokeilleensa nuorista 40 prosenttia nuorista. Vuoteen 2019 verrattuna nousua on tapahtunut kuusi prosenttia. Päivittäin vapea kertoi käyttävänsä pojista yhdeksän ja tytöistä 13 prosenttia.

Sähkösavukkeet eivät ole ainoita nousua tehneitä nikotiinituotteita. Myös nikotiinipussien käyttö on yleistynyt nuorilla, etenkin niitä koskevien myyntirajoitusten poistuttua vuonna 2023. Päivittäin nikotiinipussejä kertoi käyttävänsä pojista 11 prosenttia, tytöistä kolme.

THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo on kehityksestä huolissaan.

- Nuoret käyttävät nikotiinipusseja jo nuuskaa yleisemmin. Myös siirtymää nuuskan käytöstä nikotiinipusseihin on mahdollisesti ollut. Nikotiinipussit ovat erittäin koukuttavia ja esimerkiksi nuorten aivojen kehitykselle haitallisia, Raitasalo kertoo tiedotteessa.

Nuuskan käyttö onkin ollut laskussa tällä vuosikymmenellä. Nikotiinipusseja myydään ja käytetään nuuskankaltaisesti, huulen limakalvojen kautta imeyttäen.

Huumeiden käytössä pieniä muutoksia

Nuorten huumeiden käytössä on tapahtunut viimeisen viiden vuoden aikana pieniä muutoksia. Samalla kun kannabiksen käyttö on pojilla vähentynyt kaksi prosenttia, ja tytöillä pysynyt samoissa määrissä, on muiden huumeiden käyttö noussut prosentilla.

Erityisesti stimulanttihuumeiden, kuten amfetamiinin, kokaiinin ja ekstaasin käytössä on havaittu lisääntymistä.

Kannabista lukuunottamatta, huumeiden käyttö on nuorilla kuitenkin edelleen harvintaista. Kannabista kertoi käyttävänsä pojista 11 prosenttia ja tytöistä yhdeksän prosenttia. Muita huumeita kertoi kokeilleensa neljä prosenttia nuorista. Kannabiksen yleisempää käyttöä selittää sen entistä helpompi saatavuus.

Päihteisiin liittyvissä asenteissa muutoksia

Vuoteen 2019 verrattuna nuoret arvioivat kannabiksen käyttöön liittyvän enemmän riskejä. Kuitenkin ajattelu ekstaasi- ja amfetamiinikokeiluista vaikuttaa muuttuneen viidessä vuodessa myönteisemmäksi. Myös näiden hankinta koetaan nykyään helpommaksi.

Myöskään runsaassa alkoholin kertajuomisessa ei yhä useammin koeta liittyvän terveydellisiä tai muita riskejä.

Raitasalo kokeekin esimerkiksi nuorten tukemisen tärkeäksi keinoksi vaikuttaa nuorten asenteisiin päihteitä kohtaan, ja niiden käytön ehkäisyyn.

- Päihdehaittojen ehkäisemiseksi on tärkeää, että tarjotaan faktatietoa päihteistä ja tupakka- ja nikotiinituotteista sekä niiden käyttöön liittyvistä riskeistä. Oppilaitokset, kuntien nuorisotoimi ja vapaa-ajan harrasteyhteisöt ovat tässä keskeisiä toimijoita. Myös lapsiperheiden ja vanhemmuuden tukeminen jo pikkulapsivaiheessa on ensiarvoisen tärkeää nuorten pahoinvoinnin ja riskikäyttäytymisen, kuten päihteidenkäytön ennaltaehkäisyssä, Raitasalo avaa tiedotteessa.

ESDAP-tutkimuksen kansainvälinen raportti valmistuu ensi vuonna. Nyt kuitenkin jo tiedetään alkoholin ja kannabiksen käytön olevan nuorilla Ruotsissa ja Norjassa Suomeen verrattuna vähäisempää. Kehityskulut ovat kuitenkin maissa samat.

Lue myös: Sähkötupakan käyttö on yleistynyt - poliisi huolissaan

Lue myös: Riina,16, : "Huumeiden hankkiminen netin kautta on helpompaa kuin vaatteiden tilaaminen"

Lue myös: Nuoret kokevat taloudellisen tulevaisuutensa olevan heikompi kuin muilla sukupolvilla - syitä monia

Lähde: THL

Juttua korjattu 9.8.2024 klo 11.05: Toisin kuin jutussa aiemmin mainittiin, nuorten kannabiksen käyttö on vähentynyt, ei lisääntynyt. Jutussa mainittiin aiemmin päihteitä käytettävän Ruotsissa ja Norjassa vähemmän. Tämä koski kuitenkin vain alkoholia ja kannabista. Jutussa mainittiin aiemmin viidesosan nuorista tupakoineen vuosikymmenen alussa. Kyse oli kuitenkin viime vuosikymmenen luvuista.

Kilpailut

Uusimmat