Kuva: Shutterstock

Pienikin määrä ksylitolia on koiralle vaarallista - tiedätkö, missä kaikkialla sitä käytetään?

21.08.2024 20:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Ksylitoli on luonnosta peräisin oleva makeutusaine.

Jo pieni määrä ksylitolia on koiralle vaarallista, kertoo Agria eläinvakuutus tiedotteessaan. Siksi erilaiset ksylitolia sisältävät tuotteet on syytä pitää koiran ulottumattomissa. 

Ksylitoli on meille kaikille tuttu, luonnosta peräisin oleva makeutusaine. Sitä löytyy pieninä pitoisuuksina muun muassa kasveista, ja esimerkiksi mansikka ja banaani ovat luontaisia ksylitolin lähteitä. Elintarvikekäyttöön ksylitolia valmistetaan kasvien kuitumateriaalista eli ksylaanista.

Ksylitolilla makeutetaan muun muassa purukumia, makeisia, pastilleja, lääkkeitä ja vitamiineja sekä hammastahnoja ja suuvesiä. 

Tiedotteen mukaan yleisimpiä ksylitolimyrkytyksen oireita ovat oksentelu, heikotus, tärinä, jäykkyys ja kouristelu. Oireet näkyvät yleensä ensimmäisen tunnin aikana. Oireiden voimakkuus vaihtelee myös koiran koon mukaan. Pienen, alle kymmenen kiloa painavan koiran verensokeri laskee vaarallisesti jo yhden purukumin tai pastillin syömisestä. Suurempien koirarotujen kohdalla vaaditaan jo useampia purukumeja, tiedotteessa kerrotaan.

Mikäli koira syö maasta löytyneen, jo pureskellun purukumin, myrkytyksen riski on pieni. Näissä tapauksissa kun ksylitoli on jo liuennut ihmisen suussa.

Mikäli epäilee koiran syöneen ksylitolia, kannattaa olla heti yhteydessä eläinlääkäriin, joka päättää jatkotoimista. Mikäli määrä on suuri tai koira oireilee, kannattaa eläin viedä suoraan eläinlääkäriin.

Lue myös: Koiran myrkytysoireisiin on syytä reagoida nopeasti – eläinlääkärit jakavat vinkkinsä kotihoitoon

Lähde: Agria eläinvakuutus

Kilpailut

Uusimmat